Ματαιώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί μετά το ποδοπάτημα που στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους

Ματαιώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί μετά το ποδοπάτημα που στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους Facebook Twitter
Αναβλήθηκε η ταφή του Σουλεϊμανί μετά την τραγωδία με τους 40 ανθρώπους που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
3

Αναβλήθηκε η ταφή του Κασέμ Σουλεϊμανί μετά το ποδοπάτημα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 213 άλλων.

«Δυστυχώς, εξαιτίας ποδοπατήματος, πολλοί συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής» τόνισε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Τα ιρανικά μέσα κάνουν λόγο για «τεράστιο πλήθος», αναφέροντας πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά.

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρευσαν μαζικά στην γενέτειρα του Κασέμ Σουλεϊμανί, Κερμάν όπου και επρόκειτο να ταφεί ο πρώην διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, το ποδοπάτημα σημειώθηκε ενώ το όχημα που μετέφερε το φέρετρο του Σουλεϊμανί, περιφερόταν αργά στους δρόμους της πόλης εν μέσω ακραίου συνωστισμού.

Τα πρώτα βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσω social media κατέγραφαν σκηνές χάους, με ανθρώπους να κείτονται αιμόφυρτοι στους δρόμους και πανικόβλητους πολίτες να προσπαθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, είχαν κατακλύσει τους δρόμους της γενέτειρας του Σουλεϊμανί για το ύστατο χαίρε στον στρατηγό - που ατύπως εθεωρείτο ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στο Ιράν. Μόνο η νεκρώσιμη τελετή στην Τεχεράνη προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Σύμφωνα με τον Guardian, η τελετή στην Κερμάν ήταν μεγαλύτερη συγκέντρωση πλήθους των τελευταίων δεκαετιών - μετά από την κηδεία, το 1989, του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι στους Σιίτες (όπως είναι οι Ιρανοί) υπάρχει εντονότατη η λατρεία του μάρτυρα, ο οποίος θεωρείται κάτι σαν τους Άγιους για τον χριστιανισμό. Φαντάσου λοιπόν πόσο εύκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο (και εξίσου γελοίο) εάν κηδεύαμε στην Ελλάδα έναν άγιο αντίστοιχο του στρατηλάτη Αη Γιώργη (γιατί ως κάτι τέτοιο εκλαμβάνουν οι φανατικοί σιίτες τον δολοφονημένο στρατηγό). Από αυτήν ακριβώς την άποψη, ο Τραμπ διέπραξε ένα τεράστιο σφάλμα όταν για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους δημιούργησε έναν σιίτη μεγαλομάρτυρα.