Αμοιβή 500.000 ευρώ δίνει η αστυνομία για στοιχεία σχετικά με τη ληστεία στο μουσείο της Δρέσδης

Αμοιβή 500.000 ευρώ δίνει η αστυνομία για στοιχεία σχετικά με τη ληστεία στο μουσείο της Δρέσδης Facebook Twitter
EPA
0

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει αμοιβή 500.000 ευρώ για οποιαδήποτε πληροφορία που θα βοηθήσει στις έρευνες της για τους μυστηριώδους ληστές που διέρρηξαν το μουσείο της Δρέσδης, το Grunes Gewolbe (Πράσινος Θόλος), αρπάζοντας κοσμήματα και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, σε μια από τις μεγαλύτερες ληστείες στην χώρα.

Η εισβολή αστραπή των ληστών την Δευτέρα στο μουσείο, που φιλοξενεί μία από τις σπουδαιότερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη, έχει αφήσει τους ερευνητές μπερδεμένους ακόμα και αν το οπτικοακουστικό υλικό από την κάμερα ασφαλείας δείχνει δύο άνδρες να εισβάλουν μέσα από ένα παράθυρο με κάγκελα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαξονίας Χορστ Χορστ Κρέτσμαρ και ο εισαγγελέας Κλάους Ρέβεκαμπ σε ανακοίνωσή τους. «Προσφέροντας σήμερα αμοιβή μισού εκατομμυρίου ευρώ για την παροχή στοιχείων που οδηγούν στη σύλληψη των δραστών οι οποίοι εισέβαλαν στον Πράσινο Θόλο στη Δρέσδη, οι ερευνητές κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να φέρουν πίσω τα κλεμμένα αντικείμενα και να συλλάβουν τους υπευθύνους», τόνισαν.

Τα οπτικοακουστικό υλικό εμφανίζει δύο άνδρες να σπάνε με σφυρί μια προθήκη μέσα στην οποία βρίσκονταν κοσμήματα. Οι φρουροί ασφαλείας αντιλήφθηκαν το περιστατικό και τηλεφώνησαν γρήγορα στην αστυνομία που έφτασε πέντε λεπτά αργότερα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η πολιτιστική αξία των κλοπιμαίων, που περιλαμβάνει τρία σετ κοσμημάτων του 18ου αιώνα, είναι μεγαλύτερη από την αγοραία τους αξία. Φοβούνται ότι τα κοσμήματα αυτά θα κοπούν και θα πουληθούν σε μικρότερα κομμάτια. Τη συλλογή που περιλαμβάνει πολύτιμους λίθους, γλυπτά και κοσμήματα, κάποια από χρυσάφι και ασήμι, άρχισε τον 18ο αιώνα ο Αύγουστος ο Δυνατός, Εκλέκτορας της Σαξονίας τον 18ο αιώνα και μετέπειτα Βασιλιάς της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του μουσείου, στα κλεμμένα συγκαταλέγονται δέκα κοσμήματα και θησαυροί που έφεραν συνολικά αρκετές «εκατοντάδες» διαμάντια, ανάμεσά τους ένα σπαθί του οποίου η λαβή είναι επικαλυμμένη με εννέα μεγάλα διαμάντια και 770 μικρά διαμάντια, καθώς και τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια ανεκτίμητης αξίας. Ανάμεσά τους ένα διαμάντι 49 καρατίων γνωστό ως το λευκό της Δρέσδης ή ως λευκό διαμάντι της Σαξονίας.

Η αστυνομία επίσης ανέφερε ότι ομάδα 40 ερευνητών εργάζεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Των ερευνών ηγείται το τμήμα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος των κρατικών εισαγγελέων της Σαξονίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM