Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε σήμερα στην εντιμότητα κατά την άσκηση εξουσίας μιλώντας στην κηδεία του Ελάιτζα Κάμινγκς, του Αφροαμερικανού βουλευτή των Δημοκρατικών, αφήνοντας αιχμές για τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

«Δεν είσαι μηδενικό επειδή είσαι ακέραιος και αντιμετωπίζεις τους άλλους με σεβασμό», είπε ο Ομπάμα, απευθυνόμενος εμμέσως, κατά πολλούς, στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.

 

Ο 44ος πρόεδρος χαιρέτισε την «δέσμευση στη δικαιοσύνη» του Ελάιτζα Κάμινγκς, ο οποίος απεβίωσε στις 17 Οκτωβρίου σε ηλικία 68 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμινγκς ήταν πρόεδρος μιας από τις Επιτροπές της Βουλής που έχουν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Τραμπ για την υπόθεση της Ουκρανίας.

 

«Δεν γίνεται να είσαι πολιτικός ηγέτης σε μια ελεύθερη χώρα αν απεχθάνεσαι όλους εκείνους με τους οποίους δεν συμφωνείς», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πήγε επίσης να αποτίσει φόρο τιμής στον βουλευτή από τη Βαλτιμόρη.

 

Η περιφέρεια στην οποία εκλεγόταν ο Κάμινγκς καλύπτει μεγάλο μέρος της Βαλτιμόρης, μιας βιομηχανικής πόλης όπου οι μαύροι αποτελούν την πλειοψηφία. Η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα με διακίνηση ναρκωτικών και βία. Τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι πρόκειται για μια πόλη «μολυσμένη με αρουραίους και τρωκτικά», κατηγορώντας για αυτό τον Ελάιτζα Κάμινγκς.

 

Ο τελευταίος, χωρίς να απευθυνθεί ευθέως στον πρόεδρο, είχε δηλώσει τότε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφεύγουν «εμπρηστικά σχόλια» που διχάζουν το έθνος.