Η έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης - το 100ο που θα απονεμηθεί - με τον νικητή να ανακοινώνεται σε λίγες ώρες.

 

Σε περίπτωση που σήμερα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, η Τούνμπεργκ, ένα από τα πιο σχολιασμένα πρόσωπα της εποχής παγκοσμίως, θα συμπεριληφθεί στη λίστα των νικητών δίπλα σε ονόματα όπως αυτό του Μπάρα Ομπάμα, της Μαλάλα Γιουσαφζάι και του Τζίμι Κάρτερ.

 

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ιδρύματος Nόμπελ, οι επιλεγμένοι κατάλογοι υποψηφίων δεν επιτρέπεται να δημοσιεύονται για 50 χρόνια. Ο οργανισμός λέει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το ποιος είναι φαβορί - κάτι που γράφτηκε και για την Τοπύνμπεργκ - είναι "καθαρή εικασία". Είναι γνωστό πως η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια επειδή τρεις βουλευτές της Νορβηγίας που την πρότειναν δημοσιοποίησαν την απόφασή τους. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η υποψηφιότητα κατατέθηκε σε διάστημα ώστε να είναι έγκυρη για το φετινό βραβείο. Υπάρχουν επίσης αναφορές πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι υποψήφιος, αλλά εκτιμάται πως η υποψηφιότητά του έχει απορριφθεί.

 

Η μόνη συγκεκριμένη πληροφορία είναι φέτος υπάρχουν 301 υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019 - 223 άτομα και 78 οργανώσεις - ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός στην ιστορία.

 

Εάν τελικά το μεσημέρι ανακοινωθεί πως η Τούνμπεργκ είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, αυτό σημαίνει πως θα γίνει ο η νεότερη που θα παραλάβει το βραβείο, μόλις ένα χρόνο πιο μικρή σε ηλικία από την νικήτρια του βραβείου το 2014, Μαλάλα Γιουσαφζάι.

 

Η εταιρία στοιχημάτων Coral που εδρεύει στο Λονδίνο θεωρεί ότι η Γκρέτα είναι φαβορί με πιθανότητες μία προς δύο. Αντίστοιχα η William Hill εκτιμά ότι η Τούνμπεργκ έχει 8 στις 13 πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το 96% των στοιχημάτων για το Νόμπελ ποντάρουν στην Τούνμπεργκ.