Η παραγωγή του γαλλικού κρασιού μειώνεται αισθητά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γαλλία είναι ο υπαίτιος.

 

Όπως έγινε γνωστό, η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία, αναμένεται να σημειώσει πτώση της τάξης του 12%, μετά και τους παγετούς, αλλά και τον καλοκαιρινό καύσωνα που έπληξε την χώρα.

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές στους αμπελώνες σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 43,4 εκατ. εκατόλιτρα, από 49,4 εκατ. εκατόλιτρα πέρυσι, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Γεωργίας.

 

Αυτό υπολογίζεται στο 4% κάτω από τη μέση παραγωγή τα τελευταία πέντε χρόνια, προσθέτει το υπουργείο.

 

Ειδικότερα, στη δυτική Γαλλία τα αμπέλια δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την άνοιξη.

 

Η χώρα αμέσως μετά επλήγη από συνεχόμενο κύμα καύσωνα, με αποκορύφωμα τα τέλη Ιουλίου, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η εικόνα που επικρατούσε στους αμπελώνες, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν τα σαπισμένα σταφύλια στις καλλιέργειες.

 

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές έκριναν αργότερα ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Το υπουργείο Γεωργίας πάντως δήλωσε ότι οι βροχές στις αρχές του Αυγούστου κατάφεραν ευτυχώς να περιορίσουν τις απώλειες σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, αν και οι χαλαζοπτώσεις, έπληξαν αρκετούς αμπελώνες στην περιοχή Beaujolais.

 

Μια περιοχή διάσημη για τα κρασιά nouveau που γεμίζουν τα ράφια της αγοράς παγκοσμίως κάθε Νοέμβριο.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr