ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς τον Λίβανο - Τι υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς τον Λίβανο - Τι υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου Facebook Twitter
0

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, που φέρεται να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν τη σύλληψή του, κατευθύνεται προς τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το δεξαμενόπλοιο αυτό στην πραγματικότητα δεν κατευθύνεται στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το δεξαμενόπλοιο αυτό κατευθύνεται στον Λίβανο», δήλωσε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Όσλο ο Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση αν το Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κατευθύνεται στην Τουρκία.

Η υπουργός, Ενέργειας Νάντα Μπουστάνι, δήλωσε αμέσως ότι δεν έχει λάβει αίτημα για αγκυροβόλιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου.

Ο Τούρκος υπουργός θέλησε στη συνέχεια να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας πως ο Λίβανος δεν είναι απαραίτητα ο τελικός προορισμός του δεξαμενόπλοιου.

«Δεν ήθελα να πω ότι το δεξαμενόπλοιο αυτό πηγαίνει σε ένα λιμάνι του Λιβάνου», είπε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, Ίνε Έρικσεν Σοράιντα.

«Σύμφωνα με τις συντεταγμένες του, κατευθύνεται προς τα χωρικά ύδατα της χώρας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει στάση σε λιβανέζικο λιμάνι», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως ο τελικός προορισμός δεν είναι η Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου marinetraffic.com, το Adrian Darya 1 βρίσκεται τώρα βορειοδυτικά της Κύπρου, μακριά από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Ο προορισμός του όπως αναφέρεται στον ιστότοπο είναι το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Το Adrian Darya 1, που έφερε το όνομα Grace 1 κατά τη σύλληψή του ανοιχτά της βρετανικής περιοχής του Γιβραλτάρ, κατασχέθηκε επειδή υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της χώρας αυτής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ είχε επιτρέψει στις 15 Αυγούστου στο δεξαμενόπλοιο να αναχωρήσει μετά τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι το φορτίο του δεν επρόκειτο να παραδοθεί στη Συρία.

Τη Δευτέρα (26/8), το Ιράν δήλωσε πως πώλησε τα 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, αξίας 126 εκατ. ευρώ, που μετέφερε το πλοίο, χωρίς να διευκρινίζει ποιος ήταν ο αγοραστής ούτε αν το πετρέλαιο αγοράστηκε πριν ή μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου στις 4 Ιουλίου.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ αρνήθηκαν να κατασχέσουν το πλοίο όπως τους είχε ζητήσει η Ουάσινγκτον.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM