Στη Νέα Υόρκη η Γκρέτα Τούνμπεργκ - Φτάνει με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Στη Νέα Υόρκη η Γκρέτα Τούνμπεργκ - Φτάνει με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα Facebook Twitter
2

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γνωστοποίησε σήμερα μέσω του Twitter πως το μηδενικών εκπομπών άνθρακα ιστιοφόρο, με το οποίο διασχίζει τον Ατλαντικό, αναμένεται να φθάσει αύριο, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη.

Το ιστιοφόρο Malizia II, με σκίπερ τον Πιέρ Κασιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, και τον Γερμανό Μπόρις Χέρμαν, απέπλευσε στις 14 Αυγούστου από το λιμάνι του Πλίμουθ (νότια Αγγλία) για έναν διάπλου δύο εβδομάδων που θα επιτρέψει στην έφηβη να συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Σήμερα το σκάφος πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές με ισχυρό ούριο άνεμο. «Ισχυροί άνεμοι μας σπρώχνουν προς δυσμάς. Προβλέπουμε να φθάσουμε στη μαρίνα του Νορθ Κόουβ, στο Μανχάταν, Νέα Υόρκη, το απόγευμα ή το βράδυ της Τρίτης», έγραψε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.


Σε ένα μήνυμα που είχε ανεβάσει μερικές ώρες νωρίτερα χθες, Κυριακή, μαζί μ' ένα βίντεο, έκανε λόγο για ανέμους που πνέουν «με 20-25 κόμβους και μέχρι 30 κόμβους, με μεγάλα κύματα».


Η 16χρονη Σουηδή αρνήθηκε να μεταβεί στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ αεροπορικώς λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα αυτού του μέσου μεταφοράς. Ο Πιέρ Κασιράγκι έθεσε δωρεάν στη διάθεσή της ένα ιστιοφόρο για να διαπλεύσει τα 3.000 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τις βρετανικές ακτές από τις ΗΠΑ.

Στις 20 Αυγούστου, η έφηβη γιόρτασε εν πλω πάνω στο ιστιοφόρο έναν χρόνο «Απεργίας για το κλίμα». Από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποφάσισε να μην πηγαίνει στο σχολείο κάθε Παρασκευή και να εγκαθίσταται μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη για να ευαισθητοποιήσει τους βουλευτές στο θέμα της κλιματικής απορρύθμισης. Η δράση της ενέπνευσε χιλιάδες νέους σε όλον τον κόσμο και «γέννησε» το κίνημα «Fridays for future» (Παρασκευές για το μέλλον).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
Προσπαθώ να παραβλέψω τι σηματοδοτεί για μια κοινωνία τα ανήλικα παιδιά να έχουν αναλάβει το ρόλο του προστάτη των γονιών τους. Όμως εδώ τι γίνεται; Πρίγκιπες διαβάζω, πανάκριβα ιστιοφόρα, μηδενικών εκπομπών άνθρακα όμως!Πού πάει το πράγμα;