Δυτική Όχθη: Ένας 16χρονος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Δυτική Όχθη: Ένας 16χρονος νεκρός από ισραηλινά πυρά Facebook Twitter
EPA
0

Ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Αμπντάλα Γάιτ, 16 ετών, δέχθηκε σφαίρες στην καρδιά και τους πνεύμονες, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο έφηβος προσπάθησε να περάσει τα ισραηλινά σύνορα για να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ με την ευκαιρία της προσευχής της τελευταίας Παρασκευής του ραμαζανιού. Όμως αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν. Νωρίτερα σήμερα ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε δύο ισραηλινούς στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ τραυματίζοντάς τους, προτού τον πυροβολήσει και τον σκοτώσει η αστυνομία.

Ένας από τους Ισραηλινούς, ένας άνδρας περίπου 50 ετών τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ένας άλλος περίπου 18 ετών υπέστη ελαφρά τραύματα. «Η αστυνομία που έσπευσε στο σημείο πυροβόλησε τον τρομοκράτη», ανακοίνωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστης της επίθεσης ήταν ένας 19χρονος Παλαιστίνιος. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένονται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για την προσευχή της τελευταίας Παρασκευής του ραμαζανιού. Εξάλλου σε δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πορεία των Ισραηλινών με την ευκαιρία της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, η οποία σηματοδοτεί για εκείνους την «επανένωση» της πόλης μετά την κατάληψη του ανατολικού της τμήματος έπειτα από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Η διαδήλωση αυτή είναι κάθε χρόνο αφορμή για μεγάλη ένταση. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Το Ισραήλ από την πλευρά του θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ «επανενωμένη» και «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του και αποκλείει τον χωρισμό της. Ο Ρόζενφελντ τόνισε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε εφαρμογή τον μήνα του ραμαζανιού παραμένουν σε ισχύ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν όλες τις εισόδους στην πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, επίσης ιερός και για τους Εβραίους με το όνομα το Όρος του Ναού. Οι μουσουλμάνοι έχουν πρόσβαση εκεί όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ οι Εβραίοι μπορούν να το επισκέπτονται κάποιες ώρες, αλλά δεν τους επιτρέπεται να προσεύχονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM