Γενοκτονία των Ποντίων: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της Τουρκίας

Γενοκτονία των Ποντίων: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της Τουρκίας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πριν από λίγο στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την Γενοκτονία των Ποντίων

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε υποστηρίξει πως ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα, διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες του στρατού της στη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου, καθώς και υποχρέωσή της για καταβολή αποζημίωσης».

Από την πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ανακοίνωση της Άγκυρας συνιστά «μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας». Ακόμα, κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια. «Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας, και ιδίως της γείτονος Τουρκίας, να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον. Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM
Πλημμύρες και απόγνωση στη Γάζα - Οι κάτοικοι περιμένουν το επόμενο βήμα του ειρηνευτικού σχεδίου

Διεθνή / Πλημμύρες και απόγνωση στη Γάζα - Οι κάτοικοι περιμένουν το επόμενο βήμα του ειρηνευτικού σχεδίου

Δύο μήνες μετά την επιβολή εκεχειρίας από τις ΗΠΑ, η Γάζα είναι καθηλωμένη στην πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ ενώ ο χειμώνας πλησιάζει στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα
THE LIFO TEAM