Βρετανία: Διάσπαση του Εργατικού Κόμματος με αιχμές ενάντια στον Κόρμπιν

Βρετανία: Διάσπαση του Εργατικού Κόμματος με αιχμές ενάντια στον Κόρμπιν Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Επτά βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσαν την παραίτησή τους αφήνοντας σκληρές αιχμές ενάντια στον Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Οι βουλευτές παραιτήθηκαν από το μεγάλο κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης προσάπτοντας στην ηγεσία του, και ειδικά στον Τζέρεμι Κόρμπιν, την διαχείριση του Brexit και του θέματος του αντισημιτισμού στις τάξεις του, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Βρετανία: Διάσπαση του Εργατικού Κόμματος με αιχμές ενάντια στον Κόρμπιν Facebook Twitter
ΕΡΑ

Η βουλευτής Λουτσιάνα Μπέργκερ διευκρίνισε ότι οι επτά βουλευτές θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ηταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, επώδυνη αλλά αναγκαία», είπε.

Ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του Νότιγχαμ Ιστ, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε, έκανε εκστρατείες και πίστεψε επί πολλά χρόνια κρατείται όμηρος από τις μηχανιστικές πολιτικές της σκληροπυρηνικής αριστεράς».

Πιστεύει ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέψει στον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός, κάτι που και άλλοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δηλώνουν κατ΄ιδίαν.

Ο Κρις Λέσλι κατηγορεί την ηγεσία για «στενόμυαλη και ξεπερασμένη ιδεολογία». «Κατά την γνώμη τους, ο κόσμος διαιρείται σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, ταξικούς εχθρούς, όταν στην πραγματικότητα ο σύγχρονος κόσμος είναι πιο πολύπλοκος απ' αυτό», είπε.

Τα σημερινά κόμματα είναι μέρος του προβλήματος, όχι η λύση, δήλωσε ο βουλευτής του Στριθαμ και, μέχρι πρότινος, ανερχόμενο αστέρι του Εργατικού Κόμματος Τσούκα Ουμούνα.

«Η παλιά τριμπαλιστική πολιτική πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια» για να δοθεί νέα προοπτική. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα πολιτικό κόμμα που να ανταποκρίνεται στο «εδώ και τώρα».

«Δεν μπαίνεις σε ένα πολιτικό κόμμα για να πολεμήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στις τάξεις του», είπε προσθέτοντας ότι η νέα πολιτική ομάδα θα έχει την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της τις προσεχείς ημέρες: «Η πολιτική είναι καταρρακωμένη. Δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι. Ας το αλλάξουμε».

Η Άντζελα Σμιθ, βουλευτής του Πένιστοουν και Στόκσμπριτζ, δήλωσε ότι προέρχεται από μία οικογένεια της εργατικής τάξης, υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος που έτρεφε φιλοδοξίες γι' αυτήν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν την δική μου οικογένεια. Δεν θέλουν να πατρονάρονται από αριστερούς διανοούμενους που πιστεύουν ότι το να είσαι φτωχός και να προέρχεσαι από την εργατική τάξη είναι θεία χάρις», είπε.

Ο Γκάβιν Σούκερ, βουλευτής του Λούτον Σάουθ, δήλωσε ότι η νέα ανεξάρτητη ομάδα «δεν θεωρεί ότι κάθε πρόβλημα στον κόσμο δημιουργήθηκε από την Δύση».

«Υποστηρίζουμε την εύρυθμη επιχειρηματικότητα, αλλά σε αντάλλαγμα περιμένουμε από τους επιχειρηματίες να προσφέρουν αξιοπρεπείς, ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

«Η σημερινή ηγεσία κατόρθωσε με μεγάλη επιτυχία να μεταμορφώσει το κόμμα σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνωρίζεται», δήλωσε η Αν Κόφεϊ.

«Οι δικές μου αξίες δεν έχουν αλλάξει, οι δικές μας αξίες δεν έχουν αλλάξει», είπε προσθέτοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στη εκλογική της περιφέρεια και εξηγώντας ότι η νέα ανεξάρτητη ομάδα θα εργασθεί για την αλλαγή ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή.

Η Λουτσιάνα Μπέργκερ, βουλευτής του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα κόμμα «με θεσμικό αντισημιτισμό», κατηγόρησε την ηγεσία ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το μίσος κατά των εβραίων στις τάξεις του και εξήγησε ότι αφήνει πίσω της «μία κουλτούρα μπούλινγκ, μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού».

Ο βουλευτής Μάικ Γκέιπς δήλωσε «οργισμένος από το ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος διευκολύνει το Brexit».

Απογοητευμένος ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προέρχεται από την ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος δήλωσε «απογοητευμένος».

«Είμαι απογοητευμένος που οι βουλευτές αυτοί αισθάνθηκαν ανίκανοι να συνεχίσουν να εργάζονται συλλογικά για την πολιτική του Εργατικού Κόμματος», είπε, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας αυτών που του προσάπτονται.

Οι παραιτήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Βουλή των κοινοτήτων, όπου η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία χάρις στις ψήφους του μικρού προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όμως οι παραιτήσεις αποδυναμώνουν το Εργατικό Κόμμα την στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι προσπαθώντας να περάσει την συμφωνία της για το Brexit από την βουλή.

Στο τέλος του Αυγούστου, ένας ακόμη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ο Φρανκ Φιλντ, είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας την διαχείριση των κατηγοριών περί αντισημιτισμού από την κομματική ηγεσία.

Στις αρχές του Αυγούστου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε παραδεχθεί ότι η παράταξή του είχε πραγματικό πρόβλημα αντισημιτισμού, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί προτεραιότητά του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Διεθνή / Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, καταγγέλλοντας ότι τα έσοδα των καλλιτεχνών καταλήγουν να χρηματοδοτούν στρατιωτικές τεχνολογίες μέσω των επενδύσεων του Daniel Ek σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για πολεμική χρήση
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Τέλος στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων μετά τις φονικές πλημμύρες - «Καμπανάκι» για τον μαζικό τουρισμό

Διεθνή / Μπαλί: Τέλος στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων μετά τις φονικές πλημμύρες - «Καμπανάκι» για τον μαζικό τουρισμό

Το αποκαλούμενο «νησί των θεών» έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια, με ντόπιους και τουρίστες να διαμαρτύρονται για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη ρύπανση και τη συμπεριφορά των ξένων που συνοδεύουν τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα που πλέον κατακλύζουν το νησί
LIFO NEWSROOM
Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Η ισραηλινή ακροδεξιά, υπό τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αποδομεί τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενισχύοντας τον πλήρη στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο - Εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, έλεγχος φόρων και περιορισμοί κυκλοφορίας αλλάζουν δραματικά τον χάρτη
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός
LIFO NEWSROOM
Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM