Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια - Βόρεια Μακεδονία το όνομα της χώρας

Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια - Βόρεια Μακεδονία το όνομα της χώρας Facebook Twitter
0

Υπερψηφίστηκε πριν από λίγο η αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ, στη βάση των αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. 

Οι τροπολογίες που αλλάζουν το Σύνταγμα εγκρίθηκαν από 81 βουλευτές σε σύνολο 120 βουλευτών που υπάρχουν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Η σημαντικότερη τροποποίηση είναι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας. ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Από τη συνεδρίαση απείχε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE που διαφωνεί με την αλλαγή ονόματος.

Η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε περισσότερο από ότι αρχικά φαινόταν να βρει τους απαιτούμενους βουλευτές. Για αυτό το λόγο αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η σημερινή ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. 

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, που μετρά δύο βουλευτές.

 Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν την αλλαγή του ονόματος, το προοίμιο του Συντάγματος καθώς και αλλαγή στη διατύπωση που υπάρχει στο Σύνταγμα για τη μέριμνα του κράτους για τους πολίτες που βρίσκονται εκτός χώρας. 

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων που χρειαζόταν για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τροφοδοτήσει γεγονότα και στην ελληνική πολιτική ζωή. Το σημερινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο αναβλήθηκε ακριβώς εξαιτίας της καθυστέρησης που υπήρξε στα Σκόπια.

Το μόνο βέβαιο, για την ώρα, είναι πως η διαδικασία για την επικύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στην ελληνική βουλή. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM