Hurriyet: Η CIA έχει ηχογράφηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να ζητά «να σωπάσει ο Κασόγκι»

Hurriyet: Η CIA έχει ηχογράφηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να ζητά «να σωπάσει ο Κασόγκι» Facebook Twitter
EPA
0

Η CIA έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από ένα τηλεφώνημα του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο οποίο δίνει οδηγίες «να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η εφημερίδα επικαλείται έναν προβεβλημένο Τούρκο αρθρογράφο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει αυτή η ηχογράφηση.

Τούρκος αξιωματούχος, με τον οποίον επικοινώνησε το Reuters, απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για τέτοια ηχογράφηση.

Ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Πριν το δημοσίευμα της Hurriyet, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άντελ Αλ Τζουμπέιρ ξεκαθάριζε πως η Σαουδική Αραβία δεν θα δεχτεί δυσφημιστικές συζητήσεις που να εμπλέκουν τον βασιλιά ή τον πρίγκιπα διάδοχο. 

«Στην Σαουδική Αραβία η κυβέρνησή μας είναι κόκκινη γραμμή. Ο φρουρός των δύο ιερών τεμενών και ο πρίγκιπας διάδοχος είναι κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο Τζουμπέιρ, μιλώντας στο BBC.

«Αυτοί εκπροσωπούν κάθε Σαουδάραβα πολίτη και κάθε Σαουδάραβας πολίτης εκπροσωπεί αυτούς. Και δεν θα ανεχθούμε καμία συζήτηση οποιουδήποτε είδους που δυσφημίζει τον μονάρχη μας ή τον πρίγκιπα διάδοχό μας».

Έπειτα από τις αρχικές διαψεύσεις, οι σαουδαραβικές αρχές παραδέχθηκαν τον θάνατο του Κασόγκι μέσα στο προξενείο και ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 21 άτομα. 

Το Ριάντ έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει την επιβολή της θανατικής ποινής για τους πέντε ύποπτους στην υπόθεση.


Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε «απολύτως αντίθετη» με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

«Για εμάς, το να ζητάς την ανάληψη ευθυνών δεν είναι συνώνυμο με την εκδίκηση. Πάντα υπήρξαμε αντίθετοι στην επιβολή της θανατικής ποινής. Αλλά αναμένουμε (...) μια ολοκληρωμένη, διαφανή και δίκαιη έρευνα», διεμήνυσε η Μογκερίνι.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα έχει αποδεχτεί τη συνεργασία με την Σαουδική Αραβία.

«Ωστόσο, αν ο στόχος τους είναι μόνο να παίρνουν τις πληροφορίες από εμάς και να κλείσουν αυτόν τον φάκελο, αυτό δεν είναι σωστό. Μέχρι σήμερα, δεν λάβαμε κανένα στοιχείο από την πλευρά του Σαουδάραβα γενικού εισαγγελέα», τόνισε ο Τσαβούσογλου, ζητώντας να αποκαλυφθούν οι «πραγματικοί υπεύθυνοι» του εγκλήματος.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ