Sabah: Σαουδάραβες πράκτορες εξαφάνισαν τα ίχνη της δολοφονίας Κασόγκι

Sabah: Σαουδάραβες πράκτορες εξαφάνισαν τα ίχνη της δολοφονίας Κασόγκι Facebook Twitter
ΕPA
0

Μια ομάδα 11 ανθρώπων, στην οποία συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός στην τοξικολογία, εστάλη από την Σαουδική Αραβία στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σκοπός της ομάδας ήταν να εξαφανίσει τα στοιχεία της δολοφονία. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, η ομάδα έφτασε στην Κωνσταντινουπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννιά μέρες μετά την τελευταία μέρα που ο Κασόγκι εθεάθη ζωντανός. 

Η εφημερίδα γράφει ότι ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην αποκαλούμενη «ομάδα έρευνας», η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.

Η Σαουδική Αραβία τελικά επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει το προξενείο για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε όταν εισήλθε στο προξενείο και

επιβεβαίωσε ότι το σώμα του διαμελίστηκε.

Ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του Ερντογάν, υπονόησε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι το πτώμα του Κασόγκι πιθανόν να διαλύθηκε σε οξύ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες πως το πτώμα του Κασόγκι διαλύθηκε σε οξύ θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως είπε ο ίδιος στο πρακτορείο Anadolu, είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κασόγκι στοχοποιήθηκε και ο φόνος του ήταν προμελετημένος.

«Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι που πρέπει τώρα να απαντηθεί. Ένα άλλο ερώτημα είναι πού βρίσκεται το πτώμα...Υπάρχουν πληροφορίες ότι (το πτώμα) διαλύθηκε σε οξύ. Όλα αυτά πρέπει τώρα να εξεταστούν».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις αρχές του Ριάντ ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις για τον φόνο παρά την σύλληψη 18 υπόπτων πριν από δύο εβδομάδες.

Υποστήριξε ακόμη ότι η εντολή για τον φόνο του δημοσιογράφου προήλθε από τα «ανώτερα κλιμάκια» της σαουδαραβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν πίστεψε ούτε για ένα λεπτό» ότι ευθύνεται ο βασιλιάς Σαλμάν.

Δεν απάλλαξε όμως από τις ευθύνες τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αποστολή ενός «αποσπάσματος θανάτου» εναντίον του αντιφρονούντος δημοσιογράφου.

Ο φόνος έχει πλήξει σημαντικά την εικόνα του ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου.

Ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας Σαούντ αλ-Μοτζέμπ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη με τις τουρκικές αρχές αλλά αρνήθηκε να μοιραστεί πληροφορίες από την έρευνα του Ριάντ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ