Sabah: Σαουδάραβες πράκτορες εξαφάνισαν τα ίχνη της δολοφονίας Κασόγκι

Sabah: Σαουδάραβες πράκτορες εξαφάνισαν τα ίχνη της δολοφονίας Κασόγκι Facebook Twitter
ΕPA
0

Μια ομάδα 11 ανθρώπων, στην οποία συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός στην τοξικολογία, εστάλη από την Σαουδική Αραβία στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σκοπός της ομάδας ήταν να εξαφανίσει τα στοιχεία της δολοφονία. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, η ομάδα έφτασε στην Κωνσταντινουπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννιά μέρες μετά την τελευταία μέρα που ο Κασόγκι εθεάθη ζωντανός. 

Η εφημερίδα γράφει ότι ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην αποκαλούμενη «ομάδα έρευνας», η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.

Η Σαουδική Αραβία τελικά επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει το προξενείο για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε όταν εισήλθε στο προξενείο και

επιβεβαίωσε ότι το σώμα του διαμελίστηκε.

Ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του Ερντογάν, υπονόησε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι το πτώμα του Κασόγκι πιθανόν να διαλύθηκε σε οξύ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες πως το πτώμα του Κασόγκι διαλύθηκε σε οξύ θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως είπε ο ίδιος στο πρακτορείο Anadolu, είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κασόγκι στοχοποιήθηκε και ο φόνος του ήταν προμελετημένος.

«Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι που πρέπει τώρα να απαντηθεί. Ένα άλλο ερώτημα είναι πού βρίσκεται το πτώμα...Υπάρχουν πληροφορίες ότι (το πτώμα) διαλύθηκε σε οξύ. Όλα αυτά πρέπει τώρα να εξεταστούν».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις αρχές του Ριάντ ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις για τον φόνο παρά την σύλληψη 18 υπόπτων πριν από δύο εβδομάδες.

Υποστήριξε ακόμη ότι η εντολή για τον φόνο του δημοσιογράφου προήλθε από τα «ανώτερα κλιμάκια» της σαουδαραβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν πίστεψε ούτε για ένα λεπτό» ότι ευθύνεται ο βασιλιάς Σαλμάν.

Δεν απάλλαξε όμως από τις ευθύνες τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αποστολή ενός «αποσπάσματος θανάτου» εναντίον του αντιφρονούντος δημοσιογράφου.

Ο φόνος έχει πλήξει σημαντικά την εικόνα του ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου.

Ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας Σαούντ αλ-Μοτζέμπ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη με τις τουρκικές αρχές αλλά αρνήθηκε να μοιραστεί πληροφορίες από την έρευνα του Ριάντ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM