«Ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου μόλις μπήκε στο προξενείο και μετά διαμελίστηκε», λέει ο Τούρκος εισαγγελέας

«Ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου μόλις μπήκε στο προξενείο και μετά διαμελίστηκε», λέει ο Τούρκος εισαγγελέας Facebook Twitter
EPA
0

«O Tζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου ελάχιστα μετά από την είσοδο του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη» ανακοίνωσαν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές. 

«Το πτώμα του θύματος διαμελίστηκε και καταστράφηκε στη συνεχεία. Ο θάνατος προήλθε από ασφυξία» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «προσχεδιασμένη» δολοφονία το θάνατο του Κασόγκι. 

Ουσιαστική η επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής δικαιοσύνης ακολουθεί τη γραμμή που έχουν υποστηρίξει ανεπισήμως Τούρκοι αξιωματούχοι, πως  δηλαδή τα απομεινάρια του Κασόγκι μπορεί να μεταφέρθηκαν στην κατοικία του γενικού προξένου και εκεί να εξαφανίστηκαν με τη χρήση χημικών οξέων ή να πετάχτηκαν σε ένα πηγάδι που βρίσκεται στον κήπο του σπιτιού. 

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, εξηγώντας ότι η επίσκεψη του γενικού εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Μοτζέμπ στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ερευνών, «δεν απέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι τουρκικές αρχές είναι «υποχρεωμένες» να δώσουν στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία που συγκέντρωσαν.

«Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συναντήσεις« μεταξύ του αλ Μοτζέμπ και του Τούρκου εισαγγελέα Ιρφάν Φιντάν.

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον Σαουδάραβα γενικό εισαγγελέα να εκδοθούν οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές της χώρας αυτής για τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Απαίτησαν επίσης να μάθουν πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, την ταυτότητα του «ντόπιου συνεργού» για τον οποίο κάνει λόγο το Ριάντ, αλλά και αν έχουν αποκαλυφθεί στη Σαουδική Αραβία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον προσχεδιασμένο χαρακτήρα της δολοφονίας.

Αντί για απάντηση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης προσκλήθηκε να πάει στη Σαουδική Αραβία μαζί με τα στοιχεία της έρευνας που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρινίστηκε αν οι τουρκικές αρχές θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή.

H ανακοίνωση των τουρκικών αρχών έρχεται και ως απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μαικ Πομπέο οι οποίοι  επιμένουν πως η Τουρκία είναι ευχαριστημένη από την έως τώρα συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας στην υπόθεση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, DPA, Guardian, Anadolu

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM