Ανάλυση: Τι γνωρίζει και δεν αποκαλύπτει ο Ερντογάν για τον Κασόγκι και πώς σήμερα στρίμωξε την Σ. Αραβία

Ανάλυση: Τι γνωρίζει και δεν αποκαλύπτει ο Ερντογάν για τον Κασόγκι και πώς σήμερα στρίμωξε την Σ. Αραβία Facebook Twitter
1

Όλος ο πλανήτης ανέμενε σήμερα από τον Ερντογάν να προβεί σε αποκαλύψεις που θα έφερναν νέα τροπή στην υπόθεση Κασόγκι, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος υπήρξε μάλλον φειδωλός.

Σίγουρα γνωρίζει περισσότερα και έχει στα χέρια του στοιχεία που μπορούν να βάλουν φωτιά στο διπλωματικό σκηνικό κρίσης με τη Σαουδική Αραβία, αλλά γιατί δεν μίλησε περισσότερο;

Όλα τα δημοσιεύματα και οι οι πληροφορίες μεταδίδουν εδώ και μέρες πως η Τουρκία έχει στα χέρια της βίντεο και ηχογραφήσεις που «καίνε» τους Σαουδάραβες και πως το υλικό είναι αποτρόπαιο και αναμφισβήτητο.

Η απόφασή του Ερντογάν να ρίξει σήμερα το «μπαλάκι» στη Σαουδική Αραβία ήταν ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη. Αφού άσκησε ακραίες πιέσεις στο βασίλειο με δεκάδες αποσπασματικές διαρροές, επέλεξε την ανατροπή όταν είχε στραμμένη πάνω του την προσοχή του κόσμου.

Ο Ερντογάν γνωρίζει περισσότερα από όσα αποκάλυψε σήμερα και αυτό έχει αυξήσει την διαπραγματευτική ισχύ του, εκτιμούν οι αναλυτές. Καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται και το γεγονός πως δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο βασιλιάς Σάλμαν ήταν ειλικρινής για τη δολοφονία, αλλά δεν είπε το ίδιο για τον Πρίγκιπα.

Ο συντάκτης του Guardian στη Μέση Ανατολή, Martin Chulov, γράφει: «Υπήρξαν λίγες νέες λεπτομέρειες στην ομιλία του Ερντογάν, η οποία ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, υποστηρίζοντας ότι θα αποκαλύψει την «πλήρη γυμνή αλήθεια» πίσω από το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι. Η ομιλία του  ανέδειξε το ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πιστεύει ότι ο ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι αθώος και τον φέρνει έτσι σε μια πολύ βολική θέση - για τον Ερντογάν».

Όταν και εφόσον ο Ερντογάν αποφασίσει να εκθέσει τον πρίγκιπα, αυτό θα αλλάξει τελείως τους ρόλους όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να κατηγορήσει την κεφαλή του Ριάντ για τη δολοφονία, κάτι που θα έρθει σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Σαουδάραβα πρίγκιπα ότι οι κρατικοί αξιωματικοί είχαν ενεργήσει πέρα από την εξουσία τους σε μια προσπάθεια να ευχαριστήσουν τους κυρίους τους.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός θα τρέψει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση που ως τώρα έχει αποφευχθεί, καθώς όλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί για το ρόλο του Ριάντ στη δολοφονία.

Ο Ερντογάν έχει φέρει τους Σαουδάραβες - ιδιαίτερα, τον πρίγκιπα - εκεί που ήθελε. Η δολοφονία αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον ηγέτη της Τουρκίας, ο οποίος ποτέ δεν είχε θερμά αισθήματα για τον πρίγκιπα.

Οι δύο άνδρες έχουν πολύ διαφορετικά οράματα για το μέλλον της περιοχής, γράφει ο Guardian:

Ο Ερντογάν είναι θιασώτης του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ» τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, ειδικά μετά την άνοδο και στην πτώση στην εξουσία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ερντογάν συμμάχησε με το Κατάρ, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή, δίνοντας καταφύγιο σε όσους έφυγαν από την Αίγυπτο μετά την πτώση και τη φυλάκιση του Μόρσι.

Η Σαουδική Αραβία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είναι σύμμαχος της θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους ως υπαρξιακή απειλή για τα καθεστώτα τους. 

Όμως ο Ερντογάν ήταν στην πλευρά των ηττημένων σε αυτή τη διαμάχη για δύναμη και επιρροή στην περιοχή. 

Ο πρίγκιπας διάδοχος από τη άλλη, προσπαθεί να αναμορφώσει τη Σαουδική Αραβία, το καθεστώς της οποίας έχει τις ρίζες του στου ουαχαμπισμό και τον σαλαφισμό, δυο υπερσυντηρητικά δόγματα με ισχυρή παρουσία στη χώρα, που έχουν μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε ένα αραβικό εθνικιστικό αστυνομικό κράτος. Εδώ τα πρότυπα είναι το Άμπου Ντάμπι και το Κάιρο.

Μαζί με το Ριάντ η συγκεκριμένη «τρόικα» είναι κυρίαρχη στην περιοχή μετά την πτώση του Μόρσι. 

Για τον Ερντογάν η στυγερή δολοφονία είναι μια ιστορική στιγμή. Μια ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του μετά το δώρο που του έγινε από μια βάρβαρη και απερίσκεπτη πράξη, που έχει προκαλέσει απέχθεια και μεταστροφή ακόμα και στους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας. 

«Είναι μια στρατηγική μάχη ανάμεσα στον Ερντογάν και το όραμα του για τη Μέση Ανατολή από τη μία πλευρά και τον διάδοχο Μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ του Άμπου Ντάμπι και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι από την άλλη» λέει ο Σονέρ Τσατζαπτάι από το τουρκικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον. 

«Ο Ερντογάν βλέπει την ευκαιρία στη δολοφονία του Κασόγκι. Καταλαβαίνει πως ο Μπιν Σαλμάν έχει γίνει ο πιο αδύναμος κρίκος στο στρατόπεδο της περιοχής που δεν τον υποστηρίζει ούτε αυτόν, ούτε τους Αδελφούς Μουσουλμάνος.

Αυτή τη στιγμή ο ο διάδοχος περπατάει σε κινούμενη άμμο και ο Ερντογάν θέλει να τον σπρώξει ακόμα περισσότερο.

Η διαμάχη αυτή έρχεται από το 2013 όταν ο Μόρσι απομακρύνθηκε, μέσω πραξικοπήματος από την εξουσία στην Αίγυπτο. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να έχει σχέσεις με την κυβέρνηση Σίσι την οποία χαρακτήρισε παράνομη. Ο Σίσι είναι ένας στρατηγός, υπέρμαχος του κοσμικού κράτους, που φυλάκισε υποστηρικτές του πολιτικού Ισλάμ. Και ο Ερντογάν είναι ο Ισλαμιστής πολιτικός που φυλάκισε "κοσμικούς" στρατηγούς», εξηγεί ο αναλυτής. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν το προηγούμενο διάστημα την Άγκυρα έφυγαν με την εντύπωση πως ο Ερντογάν έχει ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια. Να ξανακάνει την Τουρκία την πρώτη ισλαμική δύναμη στη Μέση Ανατολή  και την ίδια στιγμή να υποβαθμίσει το Ριάντ από τη θέση του κατεξοχήν προστάτη των σουνιτών μουσουλμάνων.

Ο κυβερνήτης της Μέκκας Καλέντ Αλ Φαϊσάλ επισκέφτηκε τον Ερντογάν και γύρισε ανήσυχος, όπως αποκαλύπτει επιφανές μέλος της βασιλικής οικογένειας. «Ο Ερντογάν δεν διαπραγματεύονταν. Δεν άκουγε τίποτα από όσα του είπαμε. Ο Αλ Φαϊσάλ γύρισε και ανακοίνωσε στον βασιλιά πως υπάρχει κρίση». 

Ο Τσατζαπτάι από την άλλη  πιστεύει πως -για την ώρα- οι στόχοι του Ερντογάν είναι πιο περιορισμένοι.

«Δεν θέλει να κυνηγήσει τη βασιλική οικογένεια για την οποία τρέφει σεβασμό, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου του βασιλιά. Προσπαθεί να αποδυναμώσει και να περιθωριοποιήσει τον διάδοχο Μπιν Σαλμάν, τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα της Τουρκίας στα οποία εμπλέκεται. Θέλει απλά να κατανικήσει έναν από τους αντιπάλους αυτή της τριπλής συμμαχίας που του αντιτίθεται». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια