Υπόθεση Κασόγκι: Επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρίγκιπα διάδοχο του Ριάντ

Υπόθεση Κασόγκι: Επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρίγκιπα διάδοχο του Ριάντ Facebook Twitter
EPA
0

Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες που εμπλέκουν απευθείας τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις που έχει δεσμευθεί να κάνει για την υπόθεση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο, βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου του MBS μετά την δολοφονία.


Ο αρχηγός του αποσπάσματος, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, είναι μέλος της προσωπικής ασφάλειας του πρίγκιπα διαδόχου, εμφανίζεται στις φωτογραφίες που πρόεκυψαν από τις κάμερες παρακολούθησης και δημοσιεύθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να φθάνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και στην συνέχεια να βρίσκεται μπροστά από την κατοικία του προξένου την ημέρα της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ δήλωσε χθες ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα «δολοφονίας» και αναφέρθηκε σε μία «επιχείρηση άνευ αδείας» της σαουδαραβικής εξουσίας και για την οποία ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «δεν είχε ενημερωθεί».

Στην εφημερίδα Hurriyet, αρθρογράφος προσκείμενος στην τουρκική εξουσία, ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφει ότι ο δημοσιογράφος αμέσως μετά την είσοδό του στο προξενείο, οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου, όπου «στραγγαλίστηκε» από σαουδάραβες πράκτορες. «Αυτό διήρκεσε 7 έως 8 λεπτά».

Στην συνέχεια, το πτώμα «κόπηκε σε 15 κομμάτια» από έναν ιατροδικαστή που συμμετείχε στο απόσπασμα, προσθέτει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίο το διαμελισμένο σώμα μεταφέρθηκε από το προξενείο , αλλά βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης.

Εάν ο πρίγκιπας διάδοχος δεν δώσει λόγο και δεν εκδιωχθεί από την θέση του, δεν πρέπει να κλείσουμε τον φάκελο», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Το Ριάντ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του δεύτερου στην ιεραρχία των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, του στρατηγού Αχμεντ αλ-Ασίρι, και τριών ακόμη ανώτατων αξιωματούχων των υπηρεσιών αυτών, καθώς και ενός συμβούλου για τα μέσα ενημέρωσης στην βασιλική αυλή, του Σαούντ αλ-Καχτάνι. Δεκαοκτώ ακόμη αξιωματούχοι συνελήφθησαν.

Όμως, δυτικοί αναλυτές βλέπουν στα μέτρα αυτά την απόπειρα εμφάνισης αποδιοπομπαίων τράγων και κάλυψης του MBS, του ισχυρού άνδρα του βασιλείου.

Υπό τον τίτλο «σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρίγκιπα διάδοχο», η Yeni Safak αναφέρει ότι ο αρχηγός του αποσπάσματος κάλεσε «τέσσερις φορές τον διευθυντή του γραφείου του πρίγκιπα διαδόχου Μπάντερ Αλ-Ασάκερ» μετά την δολοφονία του Κασόγκι, «Τουλάχιστον μία από τις κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του γενικού προξένου», αναφέρει η εφημερίδα, που δεν κατονομάζει τις πηγές της.

«Ολη η αλήθεια»

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε από την πλευρά του οπτικό υλικό που προέρχεται από τις κάμερες παρακολούθησης και δείχνει, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, έναν από τους σαουδάραβες πράκτορες να βγαίνει από το κτίριο του προξενείου από πίσω πόρτα φορώντας τα ρούχα που φορούσε ο Τζαμάλ Κασόγκι εισερχόμενος, καθώς και ψεύτικο μούσι.

Επρόκειτο, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, για μία απόπειρα να φανεί ότι ο Κασόγκι βγήκε κανονικά από το κτίριο, όπως αρχικά ανέφερε το Ριάντ μετά την εξαφάνισή του.

Οι αποκαλύψεις αυτές του τουρκικού Τύπου γίνονται μία ημέρα πριν από τη προγραμματισμένη και πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Ερντογάν κατά την οποία έχει δεσμευθεί να πει «όλη την αλήθεια» για τον θάνατο του Κασόγκι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου θα συζητηθεί κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου εντός της ημέρας.

Ο Ερντογάν είχε την χθεσινή νύκτα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την μετάδοση συνέντευξης κατά την οποία ο Τραμπ κατήγγειλε τα ψέματα και χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες τις εκδοχές που παρουσιάζει το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, αφού υποστήριξαν ότι ο δημοσιογράφος βγήκε ζωντανός από το προξενείο, παραδέχθηκαν τελικά ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε, αλλά αρνήθηκαν ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη. Σαουδάραβες αξιωματούχοι έδωσαν εξάλλου διαφορετικές εκδοχές της δολοφονίας.

Ο βασιλιάς Σαλμάν και ο MBS τηλεφώνησαν χθες στον μεγάλο γιο του Κασόγκι, τον Σάλαχ, για να τον συλλυπηθούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ένας σύμβουλος του Ερντογάν, ο Γιασίν Ακτάι, σχολιάζοντας σε άρθρο του στον Τύπο τις σαουδαραβικές εκδοχές της δολοφονίας δήλωσε ότι πρόκειται «για προσβολή της νοημοσύνης μας».

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η δολοφονία Κασόγκι «σχεδιάστηκε να γίνει με άγριο τρόπο».  Πρόσθεσε πως στη συνέχεια αναπτύχθηκαν «προσπαθειες» για τη συγκάλυψή της.

«Αντιμετωπίζουμε κάτι που είχε σχεδιαστεί να γίνει με άγριο τρόπο και τις προσπάθειες που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια προκειμένου να συγκαλύψουν» αυτή τη δολοφονία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία (AKP).

«Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έγκλημα», προσέθεσε ο Τσελίκ. «Ελπίζω πως όλα τα στοιχεία θα έρθουν στο φως της ημέρας και πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, έτσι ώστε τέτοια πράγματα να μην περάσουν ποτέ από το μυαλό κανενός», συνέχισε.

Στο μεταξύ, ένα αυτοκίνητο που ανήκει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στον τομέα Σουλτανγκαζί της πόλης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία προσθέτουν πως η αστυνομία θα ερευνήσει το όχημα.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα σοβαρό έγκλημα το οποίο πρέπει να ερευνηθεί προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ