Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία το ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφονίας του Κασόγκι

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία το ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφονίας του Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Τη ζητήσαμε, στην περίπτωση που υπάρχει» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι υπάρχει, μάλλον υπάρχει, ίσως υπάρχει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ διέψευσε παράλληλα ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση του δημοσιογράφου, σημειώνοντας ότι περιμένει την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος μόλις επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβια και την Τουρκία.

«Θέλω απλώς να μάθω τι συνέβη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αναμένει η αλήθεια να έρθει στο φως ως το τέλος της εβδομάδας.

Ο Τραμπ δέχεται σφοδρές επικρίσεις από το γεγονός ότι δεν απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας-μαμούθ, για πώληση όπλων στο Ριάντ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Το τελευταίο άρθρο του δημοσιογράφου

 

Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε εξάλλου χθες το τελευταίο άρθρο που έγραψε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος προτού εξαφανιστεί στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε σημείωμά της που προλογίζει το άρθρο του η Κάρεν Ατάια, επιμελήτρια του τμήματος Global Opinions της εφημερίδας, εξηγεί ότι καθυστέρησε η δημοσίευσή του καθώς ήλπιζαν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος θα γύριζε πίσω στις ΗΠΑ σώος και αβλαβής.

«Έλαβα αυτό το άρθρο από τον μεταφραστή και βοηθό του Τζαμάλ Κασόγκι την επομένη της δήλωσης της εξαφάνισής του στην Κωνσταντινούπολη. Η Post καθυστέρησε τη δημοσίευσή του επειδή ήλπιζε ότι ο Τζαμάλ θα γυρίσει σε μας ώστε αυτός και εγώ να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε μαζί. Τώρα πρέπει να το δεχτώ: Αυτό δεν θα γίνει. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο του που θα βγάλω στη δημοσιότητα για την The Post», σημείωσε η Ατάια.

«Το άρθρο αυτό γνώμης αποδίδει με ακρίβεια τη δέσμευσή του και το πάθος του για ελευθερία στον αραβικό κόσμο. Μια ελευθερία για την οποία όπως φαίνεται έδωσε τη ζωή του», έγραψε επίσης η Ατάια.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Τζαμάλ Κασόγκι: Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι ελευθερία της έκφρασης», ο δημοσιογράφος ασκεί σκληρή κριτική στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στον αραβικό κόσμο.

«Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει την δική του εκδοχή ενός Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο δεν επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μέσω εσωτερικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την εξουσία».

»Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μια σύγχρονη εκδοχή των παλαιών υπερεθνικών μέσων ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα διεθνή γεγονότα. Σημαντικότερο ακόμη είναι ότι χρειάζεται να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τη φωνή των Αράβων».

Ο Κασόγκι αναφέρεται επίσης στο άρθρο του στην περίπτωση του Σαουδάραβα συναδέλφου του Σάλεχ αλ Σέχι.

«Ο αγαπημένος μου φίλος, ο εξέχων Σαουδάραβας συγγραφέας Σάλεχ αλ Σέχι, έγραψε ένα από τα πιο διάσημα άρθρα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στον σαουδαραβικό Τύπο. Αυτός δυστυχώς εκτίει τώρα μια αδικαιολόγητη ποινή κάθειρξης πέντε ετών για υποτιθέμενα σχόλια που αντιβαίνουν στο σαουδαραβικό κατεστημένο».

«Οι ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν πλέον ως συνέπεια μια οξεία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει για να σημειώσει: «Αντιθέτως, οι ενέργειες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν μια καταδίκη η οποία ακολουθείται γρήγορα από σιωπή».

«Ως αποτέλεσμα επιτρέπεται στις αραβικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης σε αυξανόμενο βαθμό. Κάποτε οι δημοσιογράφοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ θα απαλλάξει την πληροφόρηση από την λογοκρισία και τον έλεγχο που συνδέεται με τα έντυπα μέσα. Όμως αυτές οι κυβερνήσεις, των οποίων η ίδια η ύπαρξη στηρίζεται στον έλεγχο της πληροφόρησης, έχουν μπλοκάρει υπερβολικά το Ίντερνετ. Έχουν επίσης συλλάβει ντόπιους δημοσιογράφους και πιέσει διαφημιστές να ζημιώσουν τα έσοδα συγκεκριμένων εκδόσεων», καταλήγει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του, το οποίο είχε επισκεφθεί για να πάρει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί τη μνηστή του.

Εκείνη τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε και ήταν και αυτή που δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η υπόθεση του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του και το πτώμα του απομακρύνθηκε. Το Ριάντ το διαψεύδει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ