Την παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου ζητά ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, υποστηρίζοντας πως γνώριζε από το 2013 τις καταγγελίες σε βάρος του πρώην αρχιεπισκόπου της Ουάσινγκτον περί σεξουαλικής κακοποίησης. 

 

Όπως τονίζει, ο Πάπας γνώριζε ήδη επί πέντε χρόνια τις καταγγελίες, προτού να κάνει δεκτή τον περασμένο μήνα την παραίτηση του Θιοντόρ ΜακΚάρικ, ενός από τους πιο προβεβλημένους εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ. 

 

Σε 11σελιδη επιστολή που έστειλε σε συντηρητικά, ρωμαιοκαθολικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο καλεί τον ποντίφικα να παραιτηθεί.

 

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε πει από το 2013 στον Πάπα ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σπουδαστών ιερατικών σχολών αλλά και κατώτερων κληρικών από τον καρδινάλιο ΜακΚάρικ.

 

Το Βατικανό απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή αυτή σήμερα.

 

Ο ΜακΚάρικ είναι ο πρώτος καρδινάλιος που παραιτείται από τη θέση του στην Εκκλησία αφότου μία έρευνα σε βάρος του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί ότι κακοποίησε έναν 16χρονο έφηβο.

 

Επίσης, ο ΜακΚάρικ ήταν ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατηγορήθηκαν αφότου άρχισε να έρχεται στο φως, αρχικά από την εφημερίδα Boston Globe το 2002, το σκάνδαλο συγκάλυψης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις ΗΠΑ. Από τότε, έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Χιλή, υπονομεύοντας το κύρος και την ηθική εξουσία της Εκκλησίας.

 

Στην επιστολή του Βιγκάνο, την οποία επικαλείται η αμερικανική National Catholic Register, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε μιλήσει στον Πάπα Φραγκίσκο για την υπόθεση του ΜακΚάρικ τον Ιούνιο του 2013, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στο αξίωμά του.

 

«Γνώριζε, τουλάχιστον από τις 23 Ιουνίου 2013, ότι ο ΜακΚάρικ ήταν κατά συρροή αρπακτικό», γράφει ο Βιγκάνο που την εποχή εκείνη ήταν πρεσβευτής του Βατικανού στις ΗΠΑ. «Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πρέπει να γίνει ο πρώτος που θα δώσει το καλό παράδειγμα στους καρδινάλιους και τους επισκόπους που συγκάλυψαν τις κακοποιήσεις του ΜακΚάρικ και να παραιτηθεί μαζί με όλους αυτούς», πρόσθεσε.

 

Η επιστολή του αρχιεπισκόπου στρέφεται κυρίως εναντίον «των ομοφυλοφιλικών δικτύων» στους κόλπους της Εκκλησίας. Η λέξη «ομοφυλόφιλος» αναφέρεται 18 φορές στο κείμενο ενώ η λέξη «παιδί» μόνο δύο – και τις δύο φορές, στους τίτλους εκκλησιαστικών εγγράφων τα οποία επικαλείται ο Βιγκάνο.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι θα βάλει τέλος στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών από τον κλήρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιρλανδία και τη συνάντηση που είχε με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα αυτή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr