Στις 4 Μαΐου Katie Stubblefield υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, μια επέμβαση που διήρκησε 31 ώρες κι έγινε η νεαρότερη ασθενής στις ΗΠΑ που υποβάλλεται σε αυτήν την επέμβαση

 

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, που έκανε η 21χρονη, η οποία πυροβόλησε τον εαυτό της στο πρόσωπο σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της. 

 

Η ιστορία της με τίτλο «The Story of a Face» παρουσιάζεται στο εξώφυλλο Σεπτεμβρίου του National Geographic, δίνοντας μια ματιά εκ των έσω στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση αλλά και τον πόνο και την μάχη που συνεπάγεται. 

 


Η προετοιμασία

 

Στα τρία χρόνια μετά το περιστατικό, η Katie Stubblefield έχει υποβληθεί σε 22 διαφορετικές επεμβάσεις αποκατάστασης προσώπου, που συνοδεύτηκαν από αναρίθμητα σπασίματα οστών και ράμματα, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί κατάλληλα για την μεταμόσχευση. 

 

«Τραυματίστηκα, αλλά καλυτερεύω», απαντά σε όσους την κοιτάζουν επίμονα στο δρόμο η 21χρονη, που έκτοτε προσπαθεί να ζει όσο γίνεται πιο κανονικά.

 

Όλο αυτό το διάστημα, κάνει επίσης εντατική φυσιοθεραπεία για να ανακτήσει τον έλεγχο των μυών του προσώπου της, τον οποίο και έχασε λόγω του τραύματος που προκάλεσε η σφαίρα. 

 

 

 

Η μεταμόσχευση χρειάστηκε μια ομάδα χειρουργών που εργάστηκαν για 31 συνεχόμενες ώρες ώστε να της «δώσουν» ένα νέο πρόσωπο, αλλά και να επιδιορθώσουν τμήματα των οστών της.

 

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ωστόσο η «περιπέτειά» της δεν έχει τελειώσει ακόμη, αφού εκτός από επιπλέον επεμβάσεις θα πρέπει να παίρνει φάρμακα για όλη της τη ζωή ώστε να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα.  

 

Να σημειωθεί πως η 21χρονη έχει χάσει την όρασή της οπότε μελλοντικά θα χρειαστεί ανάλογη μεταμόσχευση για να την ανακτήσει. 

 

 

 

Το μέλλον

 

Προς το παρόν η Katie Stubblefield εστιάζει στην ανάρρωσή της και λέει πως στο μέλλον σχεδιάζει να πάει στο κολέγιο και να γίνει ψυχοθεραπεύτρια.

 

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι με βοήθησαν. Τώρα θέλω κι εγώ να βοηθήσω άλλους», λέει η ίδια. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από National Geographic

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr