Tο Apple Watch του Τζαμάλ Κασόγκι

Tο Apple Watch του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
0

To μυστήριο που τυλίγει την εξαφάνιση και το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, έγινε για λίγο μια απίστευτη «τεχνολογική» ιστορία, με πρωταγωνιστή το Apple Watch που φορούσε ο δημοσιογράφος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή και την μετάδοση όσων πραγματικά συνέβησαν.

Ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί από την αρχή ότι είχε καταγραφές για τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μέχρι χθες οι Σαουδάραβες επέμεναν ότι ο δημοσιογράφος έφυγε από το προξενείο άθικτος. Την προηγούμενη Δευτέρα το CNN ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε σκοπό να κυκλοφορήσει μια έκθεση η οποία θα εμφάνιζε τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη.

Ωστόσο, από την αρχή της εβδομάδας, ένα μικρό τεχνολογικό gadget, το Apple Watch που φορούσε ο δημοσιογράφος, ξεχώρισε ως βασικός πρωταγωνιστής του θρίλερ. Διαρροές, εικασίες και πιθανά σενάρια οδήγησαν σε μια σειρά γεγονότων, που με τη σειρά τους γέννησαν ακόμη και ψευδείς ειδήσεις, με αποκορύφωμα εκείνη που παρουσίασε τον Τιμ Κουκ, CEO της Apple, να εξηγεί πώς θα μπορούσε το Apple Watch του Κασόγκι να καταγράψει και να μεταδώσει όσα συνέβησαν μέσα στο προξενείο.

Το αρχικό ερώτημα είναι: θα μπορούσε ο Κασόγκι να καταγράψει τα γεγονότα που συνέβησαν από τη στιγμή που μπήκε στο προξενείο χρησιμοποιώντας μόνο το Apple Watch του; Η απάντηση είναι ναι, μέσω μιας από τις αρκετές εφαρμογές καταγραφής, όπως η Just Press Record.

Το δεύτερο σοβαρό ερώτημα αφορά την Χατισέ Τσενγκίζ, μνηστή του δημοσιογράφου, η οποία τον περίμενε έξω από το προξενείο. Θα μπορούσε η μνηστή του να έχει πρόσβαση στις εγγραφές του Κασόγκι; Η απάντηση είναι ένα πιθανό ναι, χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται. Αντίθετα είναι μια θετική απάντηση με πολλά ερωτηματικά και υποθέσεις. Ο Κασόγκι άφησε το iPhone του στην μνηστή του όταν πήγε στο προξενείο (τα κινητά δεν επιτρέπονται εκεί). Το ρολόι του, της σειράς Apple Watch 3, θα μπορούσε να μεταφέρει ό,τι εγγραφές έκανε μόνο μέσω Bluetooth, το οποίο βέβαια απαιτεί μικρή απόσταση μεταξύ των συσκευών, μέχρι 100 μέτρα. Άρα η μνηστή του θα έπρεπε να είχε σταθμεύσει έξω από το προξενείο. Θα μπορούσε επίσης να έχει πρόσβαση στα αρχεία του iCloud, όπου αυτόματα θα ανέβαιναν εκεί οι καταγραφές, εάν γνώριζε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του δημοσιογράφου.

Θα μπορούσε το Watch να μεταδώσει τις καταγραφές με κάποιον άλλον τρόπο; Το Apple Watch Series 3 διαθέτει cellular υποστήριξη, ωστόσο, το Watch δεν υποστηρίζει επί του παρόντος cellular σύνδεση στην Τουρκία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. 

Τι γίνεται με το Wi-Fi; Θα ήταν πολύ απίθανο για το Watch του Κασόγκι να συνδεθεί με το δίκτυο Wi-Fi στο προξενείο, ακόμη και αν το δίκτυο ήταν ανοιχτό. Φυσικά, κάθε Apple Watch ρολόι προσπαθεί να συνδεθεί με το Wi-Fi προτού καν προσπαθήσει να συνδεθεί με κινητά, όπου κι αν βρίσκεται, αλλά πάντα ένα Watch, δημιουργεί αυτόματη σύνδεση με δίκτυα στα οποία έχει προηγουμένως συνδεθεί το «ζευγαρωμένο» iPhone του.

Ακόμη κι αν ο Κασόγκι είχε τη δυνατότητα να συνδεθεί με το Wi-Fi του προξενείου, όλοι θα μιλούσαν για μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις της συχνότητας, του πρωτοκόλλου και της ασφάλειας δεδομένων μιας πρεσβείας, που καταγράφηκε ποτέ. Άρα φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο.

Επίσης, αναφέρθηκε, ότι οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν πρόσβαση στις ηχογραφήσεις και στη συνέχεια να τις διαγράψουν από το iCloud. Ναι, θα ήταν πολύ πιθανό, εάν μάντευαν σωστά τον τετραψήφιο κωδικό πρόσβασης του Κασόγκι, οπότε αυτή η εκδοχή της ιστορίας φαίνεται μάλλον απίθανη.

Άρα, ακόμη και αν το Apple Watch κατέγραψε τη σφαγή, όπως αναφέρουν αρκετά πρακτορεία, δεν είναι ξεκάθαρο από τεχνολογικής άποψης, πώς αυτά τα δεδομένα «βγήκαν» από το προξενείο, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Τσενγκίζ ήταν σε μια καλή απόσταση για την Bluetooth μεταφορά τους.

Δεδομένων των «ηχητικών διαρροών» που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες και που εμφανώς έχουν προηγουμένως «πειραχτεί», οι πιθανότητες ότι προέρχονται από το Apple Watch του δημοσιογράφου είναι είτε μια ακόμη καμπάνια παραπληροφόρησης, είτε μια προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αυτήν την αναφορά για να καλύψει την προσπάθεια καλύτερης επιτήρησης μέσα στην πρεσβεία, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM