Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει Facebook Twitter
0

Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία ispace, με έδρα το Τόκιο, θα επιχειρήσει την Πέμπτη τη δεύτερη προσπάθειά της για προσσελήνωση σκάφους στη Σελήνη.

Η αποστολή, εφόσον πετύχει, θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα για τον μακροπρόθεσμο στόχο της εταιρείας: τη δημιουργία μιας μόνιμης σεληνιακής εγκατάστασης έως το 2040.

Το σκάφος Resilience, μέρος της αποστολής Hakuto-R Mission 2, εκτοξεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX και έφτασε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά από ταξίδι σχεδόν πέντε μηνών. Η προσσελήνωση είναι προγραμματισμένη στην περιοχή Mare Frigoris, γνωστή και ως «Θάλασσα του Ψύχους». Η εταιρεία έχει ορίσει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες, σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν επιτρέψουν την προσεδάφιση στην αρχική ζώνη.

Τι θα μεταφέρει η αποστολή στη Σελήνη

Η ispace είχε επιχειρήσει για πρώτη φορά προσσελήνωση τον Απρίλιο του 2023, αλλά τότε το σκάφος χάθηκε από τα ραντάρ λίγα λεπτά πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του, λόγω τεχνικού σφάλματος.

Η νέα αποστολή μεταφέρει τόσο εμπορικά όσο και επιστημονικά φορτία. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:

  • Ηλεκτρολύτης νερού, για δοκιμές παραγωγής υδρογόνου και οξυγόνου από σεληνιακό νερό.
  • Μονάδα καλλιέργειας άλγης, για μελέτη βιώσιμων διατροφικών πηγών σε συνθήκες διαστήματος.
  • Ανιχνευτής ακτινοβολίας, για τη συλλογή δεδομένων σε περιβάλλον βαθύ διαστήματος.

Η διάρκεια της αποστολής υπολογίζεται σε περίπου δύο εβδομάδες. Μετά την προσεδάφιση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ένα μικρό ρομποτικό όχημα, με την ονομασία Tenacious, το οποίο θα εξερευνήσει το έδαφος, θα συλλέξει δείγματα και θα μεταδώσει δεδομένα και βίντεο υψηλής ευκρίνειας στη Γη. Στην πρόσοψή του φέρει και μια καλλιτεχνική εγκατάσταση: ένα μικρό, κόκκινο «σεληνιακό σπίτι» του Σουηδού καλλιτέχνη Mikael Genberg.

Κεντρικός στόχος ο εντοπισμός νερού στη Σελήνη

Για την ispace, η επιτυχία της αποστολής είναι μόνο η αρχή. Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες. Κεντρικό στοιχείο αυτού του σχεδίου είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση αποθεμάτων νερού ή πάγου στη Σελήνη, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καύσιμο για έναν μελλοντικό σεληνιακό σταθμό ανεφοδιασμού.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας οικονομίας Γης–Σελήνης, όπου οι δύο κόσμοι συνδέονται οικονομικά και κοινωνικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ispace, Takeshi Hakamada. «Η προσσελήνωση δεν είναι ο τελικός στόχος, αλλά ένα θεμελιώδες βήμα. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να συμβάλει στη βιωσιμότητα της ζωής στη Γη».

Με πληροφορίες από ABC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM