Η τεχνολογία είναι παντού και έχει αλλάξει τη ζωή μας

Η τεχνολογία είναι παντού και έχει αλλάξει τη ζωή μας Facebook Twitter
Η πρόοδος της τεχνολογίας μέσα στο 2020 υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Φωτο: iStock/Getty Images
0

Η προηγούμενη χρονιά ήταν χρονιά αλλαγών. Οι... γνωστές εξελίξεις δεν άφησαν τίποτα όρθιο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ζωές και την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη. Στην προσαρμογή της ανθρωπότητας στη νέα αυτή -έστω προσωρινή- πραγματικότητα, η τεχνολογία όπως θα περίμενε κανείς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στη βοήθειά της για προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και πριν -να εργάζονται, να επικοινωνούν, να ενημερώνονται, μα πάνω απ' όλα να ψυχαγωγούνται και να ξεφεύγουν.


Μέσα στο 2020 η τεχνολογία τρύπωσε σε κάθε πτυχή της ζωής μας, επηρεάζοντάς τη -σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο απ' όσο νομίζουμε. Με τις προσωπικές επαφές να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες, άλλαξε ριζικά ο τρόπος που επικοινωνούμε. Οι υπηρεσίες messaging απέκτησαν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, επιτρέποντάς μας να μοιραστούμε όχι μόνο εικόνες, βίντεο και μηνύματα αλλά και εμπειρίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι ίδιοι οι χρήστες έγιναν με τον καιρό ακόμα πιο δεκτικοί σε αυτού του είδους την επικοινωνία και πλέον σήμερα τα πάντα, από μια απλή κλήση στο Zoom, μέχρι συνέδρια και streams στο Twitch με χιλιάδες θεατές γίνονται ψηφιακά.

Η πρόοδος της τεχνολογίας μέσα στο 2020 υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Μια χρονιά αλμάτων που έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, καλύτερη και πιο διασκεδαστική.


Η οικιακή ψυχαγωγία «απογειώθηκε», κάτι λογικό αν αναλογιστούμε βέβαια πόσες άλλες μορφές διασκέδασης χρειάστηκε να ξεγράψουμε προσωρινά. Με το που κάθεται στον καναπέ του όμως, ο χρήστης έχει μεμιάς πρόσβαση σε μία εξωφρενική γκάμα σειρών, ντοκιμαντέρ και ταινιών. Υπηρεσίες όπως οι Apple TV+, Netflix, Prime Video και Disney+ είναι πλέον προσβάσιμες από παντού, προσφέροντας εκπληκτικό περιεχόμενο σε άριστη ποιότητα τη στιγμή που θέλει ο χρήστης. Ούτε διαφημίσεις, ούτε «προσεχώς», ούτε καν αναμονή μέχρι να «κατέβει» το επεισόδιο. Παράλληλα το Spotify έχει εξελιχθεί σε βασικό μας σύντροφο εντός και εκτός σπιτιού, όντας πια το hub για μουσική και podcasts που για χρόνια ονειρευόμασταν.


Ο τομέας πάντως που επηρεάστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ήταν εκείνος της εργασίας. Με τα γραφεία και τους λοιπούς χώρους να αποτελούν απαγορευμένες ζώνες, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, η απομακρυσμένη εργασία ή εργασία από το σπίτι έγινε η νέα νόρμα. Η εξέλιξη στις υποδομές υπήρξε αλματώδης, προϋπάρχουσες πλατφόρμες σαν το Zoom και το Slack έκαναν αγώνα δρόμου για να ενσωματώσουν απαραίτητα πλέον χαρακτηριστικά και εν τέλει, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να παραμένουν παραγωγικοί, ακόμα κι αν είχαν να πατήσουν για μήνες στο γραφείο! Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ασπάστηκαν τη φιλοσοφία των «ψηφιακών νομάδων» αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον χάρτη της αγοράς.


Το 2020 όμως, το σπίτι μέσα στο οποίο περάσαμε τόσες και τόσες ώρες, απέκτησε... IQ. Το smart home έπαψε να είναι φουτουριστικό κόνσεπτ και έγινε η τεχνολογία του σήμερα. Ευφυείς οικιακές συσκευές, προσωπικοί βοηθοί και έξυπνες λύσεις, από πλυντήρια και σκούπες μέχρι καφετιέρες και θερμοστάτες άρχισαν να κατακλύζουν τα νοικοκυριά, αλλάζοντας εντυπωσιακά την καθημερινότητα των ανθρώπων και αναλαμβάνοντας να κάνουν τα οικοκυρικά για λογαριασμό τους. Το σύγχρονο σπίτι είναι πλέον ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πολύ πιο άνετο, όντας σε θέση να «αντιληφθεί» τις ανάγκες των κατοίκων του και τους προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο.


Η πρόοδος της τεχνολογίας μέσα στο 2020 υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Μια χρονιά αλμάτων που έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, καλύτερη και πιο διασκεδαστική. Απολαύστε τη!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

Tech & Science / Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

O επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών, Γιώργος Παξινός, περιγράφει τις ελπίδες και τους κινδύνους από την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
20 χρόνια Facebook: Τα social media είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, τα κοινωνικά δίκτυα όμως πεθαίνουν

Social Media / 20 χρόνια Facebook: Τα social media είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, τα κοινωνικά δίκτυα όμως πεθαίνουν

Το είδος της κοινωνικής δικτύωσης στην οποία πρωτοστάτησε το Facebook πλέον εξαφανίζεται καθώς οι χρήστες εγκαταλείπουν τον διάλογο στις ανοιχτές πλατφόρμες και αποσύρονται σε ιδιωτικές ομάδες.
NEWSROOM