Η τεχνολογία άλλαξε όλους τους κανόνες στο γραφείο

Η τεχνολογία άλλαξε όλους τους κανόνες στο γραφείο Facebook Twitter
Μέσα σε έναν χρόνο άλλαξαν συνήθειες δεκαετιών σε ό,τι αφορά την εργασία. Φωτο: iStock/Getty Images
0


ΤΟ 2020 ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ
χρονιά-σταθμό για ένα μεγάλο ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού. Οι συνθήκες εργασίας άλλαξαν σε τέτοιο βαθμό που παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών έγιναν καπνός, δίνοντας τη θέση τους σε μία νέα προσέγγιση που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει.


Έστω και εξ ανάγκης οι εταιρείες γνώρισαν το περίφημο remote working. Η απομακρυσμένη εργασία έγινε το νέο status quo, καθώς τα γραφεία άρχισαν σταδιακά να αδειάζουν. Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εξελίχθηκε στη νέα πραγματικότητα με εργοδότες και εργαζόμενους να αντιλαμβάνονται ό,τι η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται απαραίτητα από τον χώρο εργασίας. Τα ασφυκτικά γεμάτα meeting rooms έδωσαν τη θέση τους στο Zoom. Τα εσωτερικά τηλέφωνα και τα πηγαινέλα στους διαδρόμους αντικαταστάθηκαν από το Slack. Οι πίνακες σημειώσεων έγιναν ψηφιακοί χάρη στο Miro.


Αυτό που μόλις πριν λίγους μήνες λογιζόταν ως λύση ανάγκης, αποτελεί πια μία ευρέως αποδεκτή κανονικότητα. Κάποτε όσοι συμμετείχαν σε meeting μέσω Zoom ήταν οι ξένοι, οι παρίες. Πλέον είναι οι συνεργάτες, οι συνάδελφοι, οι «διπλανοί» μας στο γραφείο. Όσο για το τελευταίο, έχει προσαρμοστεί μοιραία κι αυτό στα νέα δεδομένα. Φιλοξενώντας λιγότερο κόσμο, έχει υιοθετήσει μία πιο μίνιμαλ αισθητική, μοιάζοντας να έχει... κατεβάσει ταχύτητα. Η έννοια του γραφείου άλλωστε έχει γίνει πιο αφηρημένη, δίχως να περιορίζεται -και με τη βούλα τώρα- από τέσσερις τοίχους.

Μέσα σε έναν χρόνο άλλαξαν συνήθειες δεκαετιών σε ό,τι αφορά την εργασία. Η ευελιξία αποτελεί πια βασικό παράγοντα, ο εργαζόμενος έχει απαγκιστρωθεί από το γραφείο και το 2020 μας αποχαιρέτισε δείχνοντάς μας ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος για να γίνει η δουλειά.


Όταν -κάποια στιγμή- ο κόσμος ξεκινήσει να επιστρέφει και πάλι στο γραφείο, η κατάσταση δε θα έχει καμία σχέση με πριν. Το πρώτο διάστημα, μία περίοδος που μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες μέχρι χρόνια, θα είναι καθαρά αναγνωριστικό. Όπως συμφωνούν άλλωστε νυν και πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών τεχνολογίας, από τον Τιμ Κουκ μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς, το γραφείο ως χώρος θα εστιάζει περισσότερο στην κοινωνικοποίηση, το λεγόμενο socializing, παρά στην ατομική παραγωγικότητα.

Μαζί με την απομακρυσμένη εργασία, το 2020 μας έμαθε και το cloud computing. Όσο φουτουριστικό κι αν ακούγεται αυτό ως όρος, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Από το Office 365, το Adobe Creative Cloud και τo Google Drive, μέχρι το Dropbox, το PayPal και το Spotify, το cloud έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Έχει ενσωματωθεί δε τόσο αποτελεσματικά στην καθημερινότητά μας που στις περισσότερες περιπτώσεις στηριζόμαστε σε αυτό χωρίς καν να το έχουμε υπ' όψιν μας. Όσο περνά ο καιρός επιλέγουμε να αποθηκεύουμε τοπικά ολοένα και λιγότερες πληροφορίες. Η ασφάλεια και η αξιοπιστία των πλατφορμών cloud είναι τέτοιες που δεν υπάρχει λόγος πια.

 
Τρομακτικές αλλαγές έχουν σημειωθεί και όσον αφορά στο hardware, τις συσκευές δηλαδή με τις οποίες κάνουμε τη δουλειά μας. Τα desktops μοιάζουν να έχουν μπει μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας -τα laptops δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν. Η εκ παραδρομής ή η εξ' ολοκλήρου απομακρυσμένη εργασία απαιτεί ευελιξία την οποία μόνο ένα laptop μπορεί να προσφέρει. Σε πολλές περιπτώσεις, το γραφείο δεν έχει εκλείψει μόνο ως χώρος αλλά και ως έπιπλο -η δουλειά βγαίνει πια εξίσου άνετα από την κουζίνα, το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο. Είπαμε, ευελιξία.


Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που καταφέρνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε ό,τι έχει να κάνει με τα της δουλειάς, μέσω tablet ή ακόμα και smartphone. Τα τελευταία μοντέλα mobile συσκευών άλλωστε κρύβουν μέσα τους πολυπύρηνους επεξεργαστές, άπλετη RAM ενώ ο συνδυασμός της 5G συνδεσιμότητας και των cloud εφαρμογών που προαναφέραμε (εννοείται πως είναι διαθέσιμες και για iOS/Android) προσφέρει πρόσβαση στα ίδια δεδομένα, λειτουργίες και υπηρεσίες με το laptop. Ποιος είπε ότι δεν μπορείτε να βρίσκεστε σε meeting ενώ παράλληλα αλλάζετε σεντόνια ή ποτίζετε τα λουλούδια;


Με αφορμή αυτό το τελευταίο, για κάντε μια προσπάθεια να θυμηθείτε εσείς που εργάζεστε κυρίως από το σπίτι: πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε πουκάμισο ή πολύ περισσότερο σακάκι; Το business casual look, σήμα κατατεθέν του επιτυχημένου εργαζόμενου ανά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, ακολουθεί τους τελευταίους μήνες πτωτική πορεία. Τα ring lights είναι το νέο μακιγιάζ, τα δε custom backgrounds αντίστοιχα της τσίχλας για δροσερή αναπνοή. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να στηθεί κανείς «κονιόρδος» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του; Εντάξει, δεν είπαμε να βγει και με τις πιτζάμες, όμως πλέον οποιαδήποτε στοιχειωδώς επιμελημένη εμφάνιση είναι αποδεκτή. Σε τελική ανάλυση μπορείτε για πρώτη φορά να «πάτε» στη δουλειά... με τις παντόφλες!


Μέσα σε έναν χρόνο άλλαξαν συνήθειες δεκαετιών σε ό,τι αφορά την εργασία. Η ευελιξία αποτελεί πια βασικό παράγοντα, ο εργαζόμενος έχει απαγκιστρωθεί από το γραφείο και το 2020 μας αποχαιρέτισε δείχνοντάς μας ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος για να γίνει η δουλειά. Μήνυμα ελήφθη

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 συμπεράσματα που προκύπτουν από το 2020

Ευτύχης Βαρδουλάκης / 8 συμπεράσματα που προκύπτουν από το 2020

Μια ολοκληρωμένη αποτίμηση αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς είναι μάλλον πρόωρη και παρακινδυνευμένη. Ωστόσο, τα όσα ζήσαμε ή τα όσα δρομολογήθηκαν, το 2020, καταδεικνύουν με σαφήνεια κάποιες τάσεις.
ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ