Smart home: Καλώς ήρθατε στο νέο σας σπίτι
Το οικιακό δίκτυο καλωσορίζει σταδιακά ολοένα και περισσότερες συσκευές, με τον χρήστη να αποκτά δυνατότητες που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε καν να φανταστεί.

Smart home: Καλώς ήρθατε στο νέο σας σπίτι

Το «Σπίτι 2.0» είναι εδώ και αλλάζει για τα καλά την καθημερινότητά μας. Ελάτε να δούμε πώς ακριβώς.

ADVERTORIAL

Μετά από χρόνια πειραματισμού η μεγάλη στιγμή έφτασε: το smart home έπαψε να θεωρείται το πρότζεκτ του μέλλοντος, αντ' αυτού αποτελεί λύση διαθέσιμη και προσιτή στο ευρύ κοινό. Το οικιακό δίκτυο καλωσορίζει σταδιακά ολοένα και περισσότερες συσκευές, με τον χρήστη να αποκτά δυνατότητες που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε καν να φανταστεί.

 

Τα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου σπιτιού

Μπορεί το concept του smart home να είναι εντυπωσιακό, δεν παύει ωστόσο να είναι πρωτίστως πρακτικό και οικονομικά συμφέρον. Ένα έξυπνο σπίτι επιτρέπει στον χρήστη να το διαχειριστεί απ' όπου κι αν βρίσκεται, εντός και εκτός αυτού. Ενέργειες που στο παρελθόν απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του ανθρώπου γίνονται πλέον ακόμα και όταν αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, φτάνει να δώσει τη σχετική εντολή μέσα από το smartphone του.


Η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών αφήνει στον χρήστη περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο. Εκείνος είναι σε θέση να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, να εργαστεί και να ψυχαγωγηθεί, ενώ το σπίτι κάνει τις δουλειές για λογαριασμό του. Η δε συνεισφορά του ίδιου είναι περιστασιακή, καθώς το έξυπνο σπίτι μαθαίνει τις συνήθειές του (από τις ώρες που λείπει, φέρ' ειπείν, μέχρι το πώς πίνει τον καφέ του) και προσαρμόζει τη λειτουργία του.

 

Η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών αφήνει στον χρήστη περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο. Εκείνος είναι σε θέση να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, να εργαστεί και να ψυχαγωγηθεί, ενώ το σπίτι κάνει τις δουλειές για λογαριασμό του.


Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται και η καθημερινότητα της οικογένειας. Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει πλήρη εποπτεία των χώρων του, κρατώντας μακριά εξωτερικούς κινδύνους και επιτρέποντας στους κατοίκους του να προλάβουν ατυχήματα και φθορές πριν προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Ακόμα και όταν ο χρήστης βρίσκεται μακριά από το σπίτι, μπορεί να έχει πλήρη εικόνα αυτού: το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ρίξει μια ματιά στην οθόνη του κινητού του.

 

Η ζωή μέσα στο έξυπνο σπίτι γίνεται πιο εύκολη

Πώς εξελίσσεται όμως η καθημερινότητα μέσα σε ένα έξυπνο σπίτι; Πώς οι ευφυείς συσκευές του είναι σε θέση να βελτιώσουν τη ζωή μας και τι το διαφορετικό προσφέρουν σε σχέση με τις παλιότερες «συμβατικές» υλοποιήσεις;


Δείτε, για παράδειγμα, δύο από τις πλέον κλασικές δουλειές του νοικοκυριού, το σκούπισμα και το πλύσιμο των ρούχων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ρομποτικές σκούπες, όπως η Mi Mop και η Mi Mop Pro της Xiaomi, μπορούν να προγραμματιστούν έτσι ώστε να λειτουργούν όταν εσείς δεν βρίσκεστε τριγύρω, διατηρώντας έτσι τα δάπεδα καθαρά. Όσον αφορά την μπουγάδα, ένα έξυπνο πλυντήριο, όπως το Samsung WW80M644OPW/LV, ενεργοποιείται απ' όπου κι αν βρίσκεστε, έτσι ώστε τα ρούχα να σας περιμένουν στεγνά και καθαρά μόλις επιστρέψετε!

 

Smart home: Καλώς ήρθατε στο νέο σας σπίτι
Οι ρομποτικές σκούπες, όπως η Mi Mop και η Mi Mop Pro της Xiaomi, μπορούν να προγραμματιστούν έτσι ώστε να λειτουργούν όταν εσείς δεν βρίσκεστε τριγύρω.


Φεύγοντας από το σπίτι, θα είστε βέβαιοι πως όλα τα φώτα έχουν κλείσει ‒ και αυτό να μην έχει γίνει, αν μιλάμε για λάμπες όπως οι Philips Hue, θα τις σβήσετε εσείς μέσα από το κινητό σας. Την ίδια στιγμή, οι λύσεις smart plug από εταιρείες όπως οι RSH, Philips και TP-Link θα αναλάβουν να εκσυγχρονίσουν συσκευές χωρίς smart δυνατότητες (φορτιστές και καφετιέρες), για να τις ενεργοποιείτε και να τις απενεργοποιείτε από μακριά, έχοντας παράλληλα εικόνα για την κατανάλωσή τους.


Με έξυπνους θερμοστάτες σαν τον TM001 της RSH θα προσαρμόσετε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου ξεχωριστά, έτσι ώστε αυτό να σας υποδέχεται στις κατάλληλες συνθήκες. Όσο απουσιάζετε από το σπίτι, δε, θα μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καθώς οι IP κάμερες θα σαρώνουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του, καταγράφοντας εικόνα και ήχο και ενημερώνοντάς σας σε πραγματικό χρόνο, αν εντοπίσουν κάτι.


Ζητήστε από την καφετιέρα να σας ετοιμάσει τον καφέ, ενώ εσείς απολαμβάνετε το αγαπημένο σας πρόγραμμα στο σαλόνι. Χαμηλώστε τα φώτα με μια λέξη και ζητήστε από τον προσωπικό σας βοηθό, Google Assistant ή Alexa, να σας προτείνει ταινία να δείτε το βράδυ. Αντί να τρέχετε εσείς για το σπίτι, το σπίτι πλέον φροντίζει για εσάς. Στην εποχή του smart home, η ζωή δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή.

 

Το έξυπνο σπίτι σάς ανοίγει την πόρτα του

Καλή η θεωρία, τι γίνεται όμως στην πράξη; Αν θέλετε να δείτε ένα έξυπνο σπίτι σε λειτουργία, δεν έχετε παρά να βρεθείτε σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Πλαίσιο σε Μεταμόρφωση, Πέτρου Ράλλη, Καλαμαριά και Δάφνη, για να επισκεφθείτε τα πρώτα in-store smart homes!


Οι εκπαιδευμένοι συνεργάτες των καταστημάτων Πλαίσιο θα αναλάβουν να σας ξεναγήσουν στους χώρους και κυρίως στις δυνατότητες ενός έξυπνου σπιτιού, βάσει πραγματικών καθημερινών σεναρίων, για να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη τεχνολογία θα βελτιώσει και θα απλοποιήσει και τη δική σας ζωή.


Δείτε smart προτάσεις για όλους τους χώρους του σπιτιού, που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας, επιτρέποντάς σας να ζήσετε καλύτερα, οικονομικότερα, ακόμα πιο άνετα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Σπίτι 2.0 είναι εδώ: Καλώς ήρθατε!

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ