ΕΕ: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Meta- «Αδικαιολόγητο» απαντά η εταιρεία

ΕΕ: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Meta- «Αδικαιολόγητο» απαντά η εταιρεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ επέβαλε η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή στην Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων στο Facebook.

Η Meta, η οποία αναμένεται να ασκήσει έφεση, καταδικάσθηκε επειδή «συνέχισε να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα» χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προς τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφασή της ιρλανδικής Επιτροπής για την Προστασία των Δεδομένων (DPC).

Η Meta οφείλει επίσης να «αναστείλει κάθε μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε πέντε μήνες» από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης και θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων μέσα σε έξι μήνες, πρόσθεσε η DPC.

Η κύρωση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί από ρυθμιστική αρχή για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, είναι το αποτέλεσμα έρευνας που άρχισε το 2020.

Η Meta αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο «αδικαιολόγητο» και ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη την αναστολή του.

«Χιλιάδες επιχειρήσεις και οργανισμοί βασίζονται στη δυνατότητα να διαβιβάζονται δεδομένα ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ» και «υφίσταται θεμελιώδης σύγκρουση δικαιωμάτων ανάμεσα στους κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης για την πρόσβαση στα δεδομένα, και στα ευρωπαϊκά δικαιώματα σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων», συνεχίζει η γιγάντια εταιρεία της Καλιφόρνιας.

Η Meta εκφράζει την ελπίδα να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη διάρκεια του καλοκαιριού ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που υιοθετήθηκε πέρυσι. Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται στη Meta από την αρχή του χρόνου στην ΕΕ και για το τέταρτο μέσα σε έξι μήνες.

Τον Ιανουάριο η DPC είχε επιβάλει βαρύ πρόστιμο σχεδόν 400 εκατ. ευρώ στον όμιλο για παραβάσεις στη χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς από τις εφαρμογές του ομίλου Facebook, Instagram και WhatsApp και στη συνέχεια, το Μάρτιο, ένα πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων με την εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp.

Έκτοτε η Meta δεσμεύθηκε να αλλάξει τις προϋποθέσεις χρήσης στην Ευρώπη για να μπορέσει να συνεχίσει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών της.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των δικαστικών ελέγχων και διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ, εναντίον των GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple), καθώς και των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα εναντίον του κινεζικού TikTok. Το 2021 είχε επιβληθεί στην Amazon πρόστιμο 746 εκατομμυρίων ευρώ στο Λουξεμβούργο για μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανονισμών για την προστασία των δεδομένων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM