ΕΕ: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Meta- «Αδικαιολόγητο» απαντά η εταιρεία

ΕΕ: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Meta- «Αδικαιολόγητο» απαντά η εταιρεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ επέβαλε η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή στην Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων στο Facebook.

Η Meta, η οποία αναμένεται να ασκήσει έφεση, καταδικάσθηκε επειδή «συνέχισε να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα» χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προς τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφασή της ιρλανδικής Επιτροπής για την Προστασία των Δεδομένων (DPC).

Η Meta οφείλει επίσης να «αναστείλει κάθε μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε πέντε μήνες» από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης και θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων μέσα σε έξι μήνες, πρόσθεσε η DPC.

Η κύρωση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί από ρυθμιστική αρχή για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, είναι το αποτέλεσμα έρευνας που άρχισε το 2020.

Η Meta αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο «αδικαιολόγητο» και ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη την αναστολή του.

«Χιλιάδες επιχειρήσεις και οργανισμοί βασίζονται στη δυνατότητα να διαβιβάζονται δεδομένα ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ» και «υφίσταται θεμελιώδης σύγκρουση δικαιωμάτων ανάμεσα στους κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης για την πρόσβαση στα δεδομένα, και στα ευρωπαϊκά δικαιώματα σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων», συνεχίζει η γιγάντια εταιρεία της Καλιφόρνιας.

Η Meta εκφράζει την ελπίδα να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη διάρκεια του καλοκαιριού ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που υιοθετήθηκε πέρυσι. Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται στη Meta από την αρχή του χρόνου στην ΕΕ και για το τέταρτο μέσα σε έξι μήνες.

Τον Ιανουάριο η DPC είχε επιβάλει βαρύ πρόστιμο σχεδόν 400 εκατ. ευρώ στον όμιλο για παραβάσεις στη χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς από τις εφαρμογές του ομίλου Facebook, Instagram και WhatsApp και στη συνέχεια, το Μάρτιο, ένα πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων με την εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp.

Έκτοτε η Meta δεσμεύθηκε να αλλάξει τις προϋποθέσεις χρήσης στην Ευρώπη για να μπορέσει να συνεχίσει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών της.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των δικαστικών ελέγχων και διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ, εναντίον των GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple), καθώς και των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα εναντίον του κινεζικού TikTok. Το 2021 είχε επιβληθεί στην Amazon πρόστιμο 746 εκατομμυρίων ευρώ στο Λουξεμβούργο για μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανονισμών για την προστασία των δεδομένων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM