Νέλσον Πικέ: Πρόστιμο σχεδόν 1 εκατ.$ για ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια κατά του Λιούις Χάμιλτον

Λιούις Χάμιλτον Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Νέλσον Πικέ θα πληρώσει πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια που είχε κάνει σε βάρος του Λιούις Χάμιλτον

Δικαστήριο στη Βραζιλία αποφάσισε το βαρύ πρόστιμο σε βάρος του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, για τα όσα είχε πει για τον Λιούις Χάμιλτον σε συνέντευξη. Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει τέσσερις βραζιλιάνικες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τα χρήματα από το πρόστιμο που θα πληρώσει ο Πικέ θα διατεθούν για την προώθηση της φυλετικής ισότητας και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου. 

Σε συνέντευξη που έδωσε τον Νοέμβριο του 2021 ο Νέλσον Πικέ χρησιμοποίησε μια ρατσιστική και ομοφοβική προσβολή στα πορτογαλικά, για τον Λιούις Χάμιλτον. Ο παλιός πρωταθλητής αναφερόταν σε εκείνο το σημείο στη σύγκρουση που είχε ο Βρετανός «πιλότος» με τον Μαξ Φερστάπεν, στο Γκραν πρι του Σίλβερστοουν. Ο δεύτερος είναι σύντροφος της κόρης του Πικέ. 

Πώς είχε αντιδράσει ο Λιούις Χάμιλτον

Τα λεγόμενα του Βραζιλιάνου προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Αργότερα ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, κάτι που επεσήμανε και το δικαστήριο στην απόφαση. Όμως, σημείωσε ο δικαστής, οι ενέργειες του Πικέ δεν έπληξαν μόνο τα δικαιώματα του Χάμιλτον αλλά και τις αξίες ολόκληρης κοινότητας, των μαύρων και των ΛΟΑΤΚΙ ειδικότερα. 

«Αυτό που είπα ήταν άστοχο και δεν το υπερασπίζομαι, αλλά θα διευκρινίσω ότι ο όρος που χρησιμοποίησα ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθομιλουμένη στα πορτογαλικά ως συνώνυμος του “τύπος” ή “άτομο” και δεν είχα ποτέ πρόθεση να προσβάλω», είχε πει ο Πικέ μετά τον σάλο που είχε προκαλέσει η δήλωσή του. 

Από την πλευρά, ο Λιούις Χάμιλτον μέσω αναρτήσεων είχε τονίσει πως είναι πλέον η ώρα για δράση κατά του ρατσισμού. «Ας επικεντρωθούμε στο να αλλάξουμε τη νοοτροπία», είχε γράψει.  «Δεν είναι μόνο η ρητορική. Αυτές οι ξεπερασμένες νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και δεν έχουν θέση στο άθλημά μας. Όλη μου τη ζωή με περιτριγυρίζουν και με στοχοποιούν αυτές οι συμπεριφορές. Υπήρξε αρκετός χρόνος για να μάθουμε. Είναι ώρα για δράση», ανέφερε μεταξύ άλλων στις αναρτήσεις του ο Βρετανός. 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM