Αντιδράσεις για ρατσιστική επίθεση του Νέλσον Πικέ στον Λιούις Χάμιλτον- Η απάντηση του Βρετανού

Ο Λιούις Χάμιλτον Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αντιδράσεις προκαλεί η ρατσιστική επίθεση του Νέλσον Πικέ στον Λιούις Χάμιλτον, κάτι που καταδίκασαν η Formula 1, η Mercedes, αλλά και η FIA. 

Ο Βραζιλιάνος πρώην οδηγός της Formula 1- που έχει αναδειχθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής- χρησιμοποίησε μια ρατσιστική προσβολή στα πορτογαλικά αναφερόμενος στον Λιούις Χάμιλτον. Η λέξη που χρησιμοποίησε μπορεί να μεταφραστεί ως «νε@@@», σύμφωνα με τον Guardian. 

Ο Πικέ χρησιμοποίησε αυτό τον ρατσιστικό όρο αναφερόμενος στον Λιούις Χάμιλτον, σε συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο αλλά προβλήθηκε τώρα. Το έκανε ενώ σχολίασε τη σύγκρουση ανάμεσα στον Λιούις Χάμιλτον και τον Μαξ Φερστάπεν, στο περσινό Γκραν πρι του Σίλβερστοουν. Ο Ολλανδός «πιλότος» έχει σχέση με την κόρη του Πικέ, Κέλι. 

Ο Λιούις Χάμιλτον απάντησε στην επίθεση του Νέλσον Πικέ μέσω Twitter, με αναρτήσεις στις οποίες τόνισε ότι πλέον είναι ώρα για δράση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. 

«Ας επικεντρωθούμε στο να αλλάξουμε τη νοοτροπία», έγραψε αρχικά στα πορτογαλικά ο Βρετανός επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. «Δεν είναι μόνο η ρητορική. Αυτές οι ξεπερασμένες νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και δεν έχουν θέση στο άθλημά μας», τόνισε. 

«Όλη μου τη ζωή με περιτριγυρίζουν και με στοχοποιούν αυτές οι συμπεριφορές. Υπήρξε αρκετός χρόνος για να μάθουμε. Είναι ώρα για δράση», υπογράμμισε ο Χάμιλτον. 

Η F1 δεν θα επιτρέψει στον Πικέ να παρακολουθεί από κοντά Γκραν πρι, μέχρι να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, σύμφωνα με τον Guardian. Ο 69χρονος είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 1981, το 1983 και το 1987. 

«Η ρητορική διακρίσεων ή ρατσισμού είναι μη αποδεκτή, σε οποιαδήποτε μορφή της και δεν έχει χώρο στην κοινωνία», τόνισε η F1 απαντώντας στη συμπεριφορά του Πικέ. 

«Ο Λιούις είναι ένας απίστευτος πρεσβευτής του αθλήματός μας και του αξίζει σεβασμός. Οι αδιάκοπες προσπάθειές του για να ενισχυθεί η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι ένα μάθημα για πολλούς και κάτι για το οποίο είμαστε δεσμευμένοι στην F1», επεσήμανε ακόμη. 

Η Mercedes, στην οποία ανήκει ο Χάμιλτον, επίσης καταδίκασε τα λεγόμενα του Πικέ. «Καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους όποια χρήση ρητορικής που είναι ρατσιστική ή κάνει διακρίσεις, οποιουδήποτε είδους. Ο Λιούις ηγείται των προσπαθειών του αθλήματός μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και είναι πραγματικός υποστηρικτής της διαφορετικότητας», τόνισε. 

Η FIA εξέφρασε την υποστήριξη της στην αφοσίωση του Χάμιλτον στην ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Παράλληλα καταδίκασε κατηγορηματικά κάθε ρατσιστική ρητορική ή συμπεριφορά «που δεν έχει καμία θέση στον αθλητισμό ή την ευρύτερη κοινωνία».   

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM