Google; Το doodle τιμά την Ημέρα Γης 2022 με εικόνες από την κλιματική κρίση

Google doodle marks Earth Day 2022 with stark images of climate crisis Facebook Twitter
Φωτ.: The Ocean Agency
0

Η Google στο σημερινό της doodle γιορτάζει την Ημέρα της Γης με δορυφορικές εικόνες time-lapse που δείχνουν παγετώνες να λιώνουν, την χιονοκάλυψη να υποχωρεί, την αποψίλωση των δασών. Όλες τις επιπτώσεις της ανθρωπότητας στο κλίμα και το περιβάλλον.

Το doodle της Google για την Ημέρα της Γης για το 2022 περιλαμβάνει τέσσερα Gif που δημιουργήθηκαν από δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες από το The Ocean Agency και θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι εικόνες δείχνουν την υποχώρηση των παγετώνων στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία μεταξύ Δεκεμβρίου 1986 και 2020 και την τήξη παγετώνων στο Sermersooq της Γροιλανδίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και 2020.

Άλλες εικόνες αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κοντά στο νησί Lizard στην Αυστραλία μεταξύ Μαρτίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 και της αποψίλωσης των δασών Harz στο Elend της Γερμανίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και 2020.

Η σύμβουλος για το κλίμα Lesley Hughes, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σύδνεϋ, είπε ότι οι εικόνες της λεύκανσης των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι «μια οπτική εικόνα» που θα έχει απήχηση.

«Ο φυσικός και βιολογικός μας κόσμος μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας και αυτό τονίζουν αυτές οι εικόνες. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας χρόνος για χάσιμο» είπε.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πέρασε από την έκτη περίοδο μαζικής λεύκανσης τον Μάρτιο με εναέριες έρευνες να δείχνουν σχεδόν όλους τους ύφαλους σε μια έκταση 1.200 χιλιομέτρων να μην ξεφεύγουν από την ζέστη.

Ο Hughes τόνισε ότι εξίσου σημαντικές είναι και οι εικόνες της υποχώρησης των παγετώνων. Στη Νέα Ζηλανδία, οι τεράστιοι και αρχαίοι παγετώνες αραιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Νερών και Ατμόσφαιρας (Niwa) διαπίστωσε ότι μεταξύ 1977 και 2014, το ένα τρίτο του μόνιμου χιονιού και πάγου χάθηκε από τις Νότιες Άλπεις. Πρόκειται για μια δραματική πτώση που άρχισε να επιταχύνεται τα τελευταία 15 χρόνια.

Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2017-2018 στην Νέα Ζηλανδία σημειώθηκαν θερμοκρασίες κατά 3 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο, συρρικνώνοντας ορισμένους παγετώνες τόσο πολύ που εξαφανίστηκαν.

Στις Άλπεις αποκαλύπτονται γυμνά τοπία καθώς οι πάγοι λιώνουν, οδηγώντας στην ανακάλυψη εξοπλισμού που άφησαν πίσω τους στρατιώτες που είχαν κατασκηνώσει στις κορυφές κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και μια σκηνή από ένα έγκλημα που έγινε 5.300 χρόνια πριν, καθώς εντοπίστηκε από πεζοπόρους το μουμιοποιημένο σώμα του Ötzi.

Αυτό που είναι ευλογία για τους αρχαιολόγους είναι ταυτόχρονα ένα σύμπτωμα της καταστροφικής απειλής που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Ο Forni, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει 800 μέτρα τα τελευταία 30 χρόνια και 2 χιλιόμετρα σε σχέση με τον περασμένο αιώνα.

Οι εικόνες έρχονται σε αντίθεση με τη θετική νότα που σημειώθηκε με το animation που δημοσιεύτηκε για την Ημέρα της Γης 2021, το οποίο η εταιρεία είπε ότι σχεδιάστηκε για να «ενθαρρύνει όλους μας να βρουμε μια μικρή πράξη που μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τη Γη μας».

Η Hughes είπε ότι οι αντιπαραθέσεις στις εικόνες που δημοσιεύονται φέτος μπορεί να είναι η απάντηση στην έκθεση IPCC26. Σημείωσε δε, πόσο σπουδαίες είναι για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Google doodle marks Earth Day 2022 with stark images of climate crisis Facebook Twitter

«Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι ακριβώς επειδή σήμερα μπορεί να είναι μια ωραία μέρα, αυτό δε σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει εξαφανιστεί».

Η Alphabet, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μηχανή αναζήτησης Google, ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη από άνθρακα από το 2007 και σχεδιάζει να λειτουργήσει όλα τα κέντρα δεδομένων της εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε 15,5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, κυρίως για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της. Επίσης, μείωσε τα απόβλητα που παράγονται από τις δραστηριότητές της κατά 40% σε 28.864 τόνους, αλλά αύξησε την κατανάλωση νερού.

Τα στοιχεία της για το 2021 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά η εταιρεία λέει ότι έχει αντισταθμίσει τις εκπομπές της αγοράζοντας αρκετή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ