Eπιστήμονες χαρτογραφούν τους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Scientists map Caribbean coral reefs to tackle climate change Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Eπιστήμονες χαρτογράφησαν κοραλλιογενείς υφάλους στην Καραϊβική για να εντοπίσουν αυτούς, που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή.

Τα κοράλλια, που έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες να ξεφύγουν από την καταστροφή, βρίσκονται κυρίως κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Κούβας.

Άλλες πολλά υποσχόμενες τοποθεσίες συγκεντρώνονται γύρω από τις Μπαχάμες, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γουαδελούπη, την Αϊτή, την ανατολική Τζαμάικα και την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι θαύματα του ωκεανού. Αποτελούνται από εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά πλάσματα και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της IPCC (εκθέσεις ανώτατου επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών που συντάχθηκαν από επιστήμονες), σε θερμοκρασία έως και 1,5 Κελσίου, μόνο το 10 έως 30% των κοραλλιογενών υφάλων αναμένεται να επιβιώσει.

Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη καταγράψει νούμερα πάνω από αυτό, οι προοπτικές επιβίωσης μειώνονται δραστικά.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε διαφορετικά κλιματικά μοντέλα και εξέτασε παράγοντες, όπως οι ζημιές από τον τυφώνα και το θερμικό στρες.

Χρησιμοποιήσαν τα μοντέλα για να καθορίσουν μια λίστα με κοράλλια, που αποτελούν τις προτεραιότητες στον τομέα της προστασίας, λόγω της καλύτερης ανθεκτικότητάς, που έχουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η ερευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology.

Ο εντοπισμός και η διαχείριση των περιοχών που υπόσχονται «τη μεγαλύτερη δυνατή δέσμευση για τη διατήρηση βασικών ειδών θα είναι κρίσιμης σημασίας για να βοηθήσουμε αυτούς τους πολύτιμους βιότοπους να διατηρηθούν καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Iliana Chollett.

Οι ιδέες αυτές που προκύπτουν διαμορφώνουν ήδη τις προσπάθειες διατήρησης των υφάλων «για την παροχή ανθεκτικής, έξυπνης προστασίας για το κλίμα για εκείνα τα οικοσυστήματα που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν αυτόν τον αιώνα», πρόσθεσε η Ximena Escovar-Fadul, της παγκόσμιας περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Nature Conservancy.

Όμως οι επιστήμονες λένε ότι η έρευνά τους σε συμφωνία με άλλες μελέτες, δείχνει ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν θα επιβιώσουν αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται επείγουσες μειώσεις των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου για να σωθούν τα κοράλλια για τις μελλοντικές γενιές.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ