Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ

Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Οι Ουκρανοί επιστήμονες περιμένουν να υποχωρήσει το νερό πριν αξιολογήσουν πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις - Φωτ.; Getty Images
0

Η ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα εν μέσω των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες εκτός των άλλων και για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Το χτύπημα στο υδροηλεκτρικό φράγμα έγινε νωρίς το πρωί της Τρίτης με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ροή του ποταμού Δνείπερου. Χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή εκκενώνουν τις περιοχές που επηρεάζονται ή αναμένεται να επηρεαστούν. 

Οι Ουκρανοί επιστήμονες περιμένουν να υποχωρήσει το νερό πριν αξιολογήσουν πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά ένας πρώην υπουργός προειδοποίησε ότι η έκρηξη στο φράγμα θα μπορούσε να αποδειχθεί η χειρότερη οικολογική καταστροφή της χώρας μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Φωτ.: Guardian

Η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής

Σύμφωνα με αναλυτές, η κλίμακα της ζημίας θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του νερού που θα απελευθερωθεί, πράγμα ακόμη άγνωστο.

Το νερό έχει ήδη πλημμυρίσει εθνικά πάρκα ενώ έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η παροχή καθαρού νερού για εκατομμύρια ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση, σοβαρά επηρεάζεται και η παροχή νερού στην προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία. Ενδεικτικό είναι ότι μια από τις πρώτες ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων πέρυσι ήταν να ανοίξουν ξανά ένα κανάλι νερού που συνδέεται με τον Δνείπερο και είχε κλείσει η Ουκρανία μετά την προσάρτηση του 2014.

Στο μεταξύ, σε ένα κακό σενάριο, θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα ακόμα και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έγραψε στο Twitter ότι οι εμπειρογνώμονες του στη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται 160 χιλιόμετρα από το φράγμα, παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Με βάση την τελευταία ενημέρωση «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο, επειδή οι πισίνες ψύξης είναι ήδη γεμάτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Ουκρανός υπουργός Οικολογίας, Όσταπ Σεμέρακ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εστιάσουμε αλλού όσον αφορά το αποτύπωμα της καταστροφής. Τα νερά έχουν αρχίσει να κατακλύζουν πόλεις, πρατήρια καυσίμων και αγροκτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μολύνονται από αγροχημικά και πετρελαιοειδή. Όλα αυτά θα καταλήξουν στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό θα έχει αντίκτυπο στη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Θα είναι επιβλαβές για όλη την περιοχή. Η κυβέρνησή μας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια και νομίζω ότι μπορεί να είναι η χειρότερη στην Ουκρανία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986», σημείωσε ο πρώην αξιωματούχος. 

Η ανθρώπινη πτυχή της καταστροφής

Όπως είναι αναμενόμενο, οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά στον Δνείπερου έως τη Μαύρη Θάλασσα επηρεάζονται άμεσα τόσο στη δυτική όχθη που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο όσο και στην ανατολική ρωσική πλευρά.

Ο Ουκρανός επικεφαλής της περιοχής της Χερσώνας, Ολεξλαντρ Προκούντιν δήλωσε ότι έως και 16.000 άνθρωποι στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος κινδυνεύουν και πολλοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Βιτάλι Μπογκντάνοφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Χερσώνας που ζει σε κοντινή απόσταση, πήγε να δει το μέγεθος των ζημιών το πρωί της Τρίτης.

«Δεν υπάρχει πανικός, οι υπηρεσίες διάσωσης εργάζονται, η αστυνομία και ο στρατός είναι παντού. Πολλοί άνθρωποι φεύγουν», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το σπίτι του, καθώς πρέπει να φροντίζει ηλικιωμένους συγγενείς.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στη ρωσική πλευρά του Δνείπερου δεν είναι σαφείς. Ο Σερκίι Ζεινάλοβ, σκηνοθέτης που ζει στο Κίεβο, τηλεφώνησε στη γιαγιά του που βρίσκεται στη ρωσική κατεχόμενη περιοχή σε απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα από το φράγμα.  

«Όταν της τηλεφώνησα το πρωί της Τρίτης δεν υπήρχε νερό στην πόλη. Απ' όσο γνωρίζω, τώρα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή επικοινωνία στο Ολέχσκι. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες έρχονται αργά. Εν τω μεταξύ, το νερό πλησιάζει τα σπίτια εκεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian, Politico

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«ΒΙΑΣ»: Τα αρχαιολογικά τοπία ως ζωντανά οικοσυστήματα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Καμπανούλες στους Δελφούς, Πέρδικες στο Σούνιο. Ό,τι φυτρώνει και ζει στους αρχαιολογικούς χώρους

Μια πρωτοποριακή επιστημονική προσέγγιση του πολιτιστικού τοπίου αποκαλύπτει έναν άγνωστο κόσμο χιλιάδων ζώων και φυτών σε είκοσι εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς οι διεθνείς λαθρέμποροι κερδίζουν από τη διακοπή της προστασίας άγριας ζωής από τον Τραμπ

Περιβάλλον / Πώς οι διεθνείς λαθρέμποροι κερδίζουν από τη διακοπή της προστασίας άγριας ζωής από τον Τραμπ

Η διακοπή χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την προστασία απειλούμενων ειδών αφήνει ελεύθερο πεδίο σε διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση φέρνει έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση φέρνει έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στο κλίμα επιτείνουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού, προκαλώντας εκτεταμένες υγειονομικές κρίσεις και κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές χώρες.
LIFO NEWSROOM
«Το βάρος του στοχαστή»: Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα στέλνει μήνυμα στους συνέδρους του ΟΗΕ

Περιβάλλον / «Το βάρος του στοχαστή»: Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα στέλνει μήνυμα στους συνέδρους του ΟΗΕ

Με φόντο τις διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, ένας καλλιτέχνης «πνίγει» γλυπτό σε πλαστικά έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Περιβάλλον / Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Από την Αυστραλία έως την Αφρική και την Ασία, ο Δρ Robert Mensah προωθεί φυσικά σπρέι που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για την προστασία των καλλιεργειών, μειώνοντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
LIFO NEWSROOM