Drone απαθανάτισε τους εντυπωσιακούς ελιγμούς γιγάντιων φαλαινών

Drone απαθανάτισε τους εντυπωσιακούς ελιγμούς γιγάντιων φαλαινών Facebook Twitter
φωτ.: Chris Johnson/WWF/UCSC/Research under NOAA permit
0

Πλάνα από drone αποκαλύπτουν ένα μαγευτικό μπαλέτο στο οποίο επιδίδονται οι φάλαινες όταν τρέφονται.

Όπως κινηματογράφησε το BBC News με επιστήμονες στην Ανταρκτική, μια φάλαινα χρησιμοποίησε το πτερύγιο της μήκους τεσσάρων μέτρων για να φτιάξει ένα δίχτυ φυσαλίδων γύρω από το θήραμά της και να το παγιδεύσει, γνωστά ως «δίχτυα φυσαλίδων».

«Η κίνηση αυτού του πτερυγίου δείχνει πραγματικά πόσο προσαρμόσιμα, πόσο δημιουργικά μπορούν να είναι αυτά τα ζώα», είπε ο Δρ Ari Friedlaender από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Santa Cruz.

Ο εμπειρογνώμονας της WWF για τις φάλαινες, Κρις Τζόνσον, είπε ότι η φάλαινα που παρακολούθησε «να φτιάχνει δίχτυ από φυσαλίδες» «χρησιμοποιούσε το πτερύγιο της ως εργαλείο» για να παγιδεύσει τα κριλ, τα μικροσκοπικά γαριδοειδή που τρώνε οι φάλαινες της Ανταρκτικής, σε ποσότητα περισσότερο από έναν τόνο κάθε μέρα.

Πλάνα από φάλαινες που στρίβουν και γυρίζουν αποκάλυψε επίσης πόσο αποτελεσματικά μπορούν να χειριστούν το τεράστιο σώμα τους.

Η εναέρια άποψη που παρέχουν τα drones έχει επίσης ρίξει φως στην ανάκαμψη πληθυσμών φαλαινών σε μέρη του κόσμου όπου κυνηγήθηκαν ως το χείλος της εξαφάνισης τον 20ο αιώνα. Πριν από τη δεκαετία του 1930, περίπου 40.000 μπλε φάλαινες σκοτώθηκαν από φαλαινοθήρες στα ύδατα της Νότιας Γεωργίας.

Οι επιστήμονες μπορούν επίσης να μετρήσουν τα σώματα των φαλαινών χρησιμοποιώντας drones. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από τα ζώα συρρικνώνονται πράγματι, κάτι που οι επιστήμονες έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις προμήθειες τροφής τους.

Μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology αποκάλυψε ότι οι γκρίζες φάλαινες που τρέφονται στα ρηχά νερά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε το 2020 αναμένεται να φτάσει σε μήκος σώματος ενήλικα 1,65 μέτρα (5 πόδια 5 ίντσες) μικρότερο από μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε πριν από το 2000.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ