Άντρας εναντίον όρκας στη Νέα Ζηλανδία - Ποιοι μιλούν για «κραυγαλέο παράδειγμα βλακείας»

Νεοζηλανδός πήγε να επιτεθεί σε όρκα - «Κραυγαλέο παράδειγμα βλακείας» απαντά το Υπουργείο Προστασίας Facebook Twitter
Φωτογραφία του 50χρονου στην προσπάθειά του να πλησιάσει την όρκα / Youtube
0

Βίντεο που απαθανατίζει έναν 50χρονο Νεοζηλανδό να βουτά στη θάλασσα προσπαθώντας να χτυπήσει μία όρκα, προκάλεσε την οργή του υπουργείου Προστασίας της χώρας.

Σε ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και έχει αναρτηθεί από τον Φεβρουάριο στο Instagram, ένας 50χρονος άνδρας φαίνεται να πηδάει από την άκρη ενός σκάφους στη θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Ντέβονπορτ στο Όκλαντ, σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι εσκεμμένη για να αγγίξει ή να χτυπήσει την όρκα. Όπως αναφέρει ο το υπουργείο, πηδάει στο νερό σε κοντινή απόσταση από μία αρσενική όρκα και κάποιος από το σκάφος τον βιντεοσκοπεί.

Στο βίντεο ακούγονται γέλια και κάποιοι να βρίζουν, ενώ καθώς κολυμπάει πίσω προς το σκάφος φωνάζει «την άγγιξα» και προσπαθεί ξανά να την πλησιάζει. Επικεφαλής ερευνητής του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου, τόνισε ότι ο 50χρονος έδειξε απερίσκεπτη αδιαφορία τόσο για τη δική του ασφάλεια όσο και για της όρκας. «Το βίντεο μιλάει από μόνο του, είναι σοκαριστική και απολύτως ηλίθια συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είδος προς εξαφάνιση οι όρκες στη Νέα Ζηλανδία

Το γεγονός αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία δύο ανθρώπων που είδαν το βίντεο στα social media. Έπειτα σε συνεργασία με την αστυνομία, το υπουργείο αναγνώρισε τον άνδρα και του επέβαλε πρόστιμο 600 δολαρίων για παράβαση. «Πρόκειται για μια πολύ ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. Οι όρκες κατατάσσονται στις φάλαινες σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη διατήρηση της φύσης και είναι παράνομο να κολυμπάς μαζί τους ή να ενοχλείς ή να παρενοχλείς οποιοδήποτε θαλάσσιο θηλαστικό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως συχνά οι άνθρωποι παραβιάζουν τον νόμο κατά λάθος, για παράδειγμα, πηγαίνοντας με ένα τζετ σκι πολύ κοντά σε ένα θαλάσσιο θηλαστικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση, «ήταν ένα πραγματικά κραυγαλέο παράδειγμα βλακείας». «Ήταν μια εσκεμμένη προσπάθεια να αποσπάσει συμπάθειες και προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που είναι επίσης πραγματικά απογοητευτικό δεν είναι μόνο οι ενέργειες του ατόμου αλλά και όσων βρίσκονταν στο σκάφος - πρόκειται σχεδόν για μια νοοτροπία και ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Οι όρκες της Νέας Ζηλανδίας απαντώνται σε όλη την ακτογραμμή της χώρας, αλλά με πληθυσμό μόλις 150-200, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης. Η όρκα φάνηκε να γλιτώνει τον τραυματισμό, ωστόσο μία θαλάσσια τεχνική σύμβουλος του υπουργείου, δήλωσε ότι το άλμα στο νερό πάνω σε οποιοδήποτε δελφίνι ή μικρή φάλαινα θα μπορούσε εύκολα να βλάψει τα ευαίσθητα πτερύγιά τους. «Ένα άτομο που πηδάει στο νερό θα μπορούσε να τρομάξει το ζώο, είπε, και να το κάνει να συγκρουστεί με μια προπέλα ή καρίνα», ανέφερε αρχικά.

«Η αλληλεπίδραση με τα κοπάδια μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συμπεριφορές τους, όπως η ανάπαυση, η σίτιση και η κοινωνικοποίηση, γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή, ενώ η επαναλαμβανόμενη ενόχληση μπορεί να οδηγήσει τα ζώα να αποφεύγουν μια περιοχή», κατέληξε.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM