Νέο περιστατικό με όρκες: Εμβόλισαν και βύθισαν ιστιοφόρο στο Στενό του Γιβραλτάρ

Νέο περιστατικό με όρκες: Εμβόλισαν και βύθισαν ιστιοφόρο στο Στενό του Γιβραλτάρ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Όρκες εμβόλισαν ένα ιστιοφόρο σκάφος στο Στενό του Γιβραλτάρ, σε μαροκινά ύδατα, με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, στις 9 το πρωί, τοπική ώρα και τα δύο άτομα, ένα ζευγάρι, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο «Alboran Cognac», διασώθηκαν από διερχόμενο πετρελαιοφόρο.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σε μια σειρά συμβάντων με φάλαινες όρκες στο Στενό του Γιβραλτάρ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τα ακριβή αίτια της συμπεριφοράς των φαλαινών, αλλά πιστεύουν ότι τα εξαιρετικά ευφυή θηλαστικά θα μπορούσαν να επιδεικνύουν συμπεριφορά «αντιγραφής» ή να είναι «παιχνιδιάρικες».

Η ναυτική υπηρεσία διάσωσης της Ισπανίας είπε ότι οι δύο επιβάτες ανέφεραν ότι ένιωσαν ξαφνικά χτυπήματα στο κύτος και στο πηδάλιο του σκάφους, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βάζει νερά. Το ζευγάρι ειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διασώθηκε από ένα κοντινό πετρελαιοφόρο το οποίο στη συνέχεια τους μετέφερε στο Γιβραλτάρ. Το ιστιοφόρο έμεινε ακίνητο στο σημείο και τελικά βυθίστηκε.

Οι όρκες στο Στενό του Γιβραλτάρ - μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο, με περίπου 300 πλοία να διέρχονται από εκεί καθημερινά - και στα ανοιχτά των ακτών του Ατλαντικού της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας, έχουν ολοένα και πιο έντονη παρουσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν υποπληθυσμό περίπου 15 φαλαινών, με την ονομασία "Gladis".

Η ερευνητική ομάδα GTOA, η οποία παρακολουθεί τον πληθυσμό του υποείδους της ιβηρικής όρκας, έχει τεκμηριώσει σχεδόν 700 αλληλεπιδράσεις που αφορούν το είδος, από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά επιθέσεις, τον Μάιο του 2020. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά αφού μία ή δύο όρκες, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, άρχισαν να αλληλεπιδρούν και να καταστρέφουν μικρά ιστιοφόρα σκάφη εκείνο τον μήνα.

Η θεωρία εκδίκησης από την τραυματισμένη φάλαινα White Gladis

Μία από τις κύριες θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι οι όρκες αναζητούν εκδίκηση για την White Gladis - μια φάλαινα δολοφόνο που υποτίθεται ότι χτυπήθηκε από μια βάρκα. Αυτό συνέβη όταν ο Alfredo López Fernandez, από την ερευνητική ομάδα GTOA, φέρεται να είπε ότι μια «τραυματισμένη όρκα» είχε εξαπολύσει τις επιθέσεις. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, αυτό πιθανότατα δεν είναι αλήθεια.  «Η ιδέα της εκδίκησης είναι μια σπουδαία ιστορία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτήν», δήλωσε στο BBC η νευροεπιστήμονας Λόρι Μαρίνο, πρόεδρος του Whale Sanctuary Project. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ περίπτωση όρκας που έβλαψε άνθρωπο στη φύση. Αν ήθελαν πραγματικά να κάνουν ζημιά και να βλάψουν τους ανθρώπους στο σκάφος, θα μπορούσαν εύκολα να το κάνουν», συμπλήρωσε η ίδια.

Αντίθετα, είναι πιο πιθανό οι εμφανείς επιθέσεις «ξεκίνησαν ως συμπεριφορά παιχνιδιού» αντί για επιθετικότητα: «Μιλάμε για πολύ έξυπνα όντα και ξέρουμε ότι είναι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται κοινωνικά», λέει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα απειλούμενα θηλαστικά φαίνεται να «παίζουν» με τις βάρκες από περιέργεια και αντιγραφική συμπεριφορά και όχι από επιθετικότητα.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM