Ανακαλύφθηκε νέο είδος βάτραχου και είναι ήδη απειλούμενο με εξαφάνιση

Ανακαλύφθηκε νέο είδος βατράχου και είναι ήδη απειλούμενο με εξαφάνιση Facebook Twitter
Φωτ.: Stephen Mahony/frogidnet
0

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος βάτραχου στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ και έχει ήδη ταξινομηθεί ως απειλούμενο είδος.

Ο μόνος γνωστός βιότοπος του νέου ορεινού βατράχου είναι το υγρό τροπικό δάσος της Gondwana, που αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά από την UΝESCO το 1998.

Το δάσος υπέστη εκτενείς ζημιές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές της περιόδου 2019-2020.

Ο βάτραχος που ονομάστηκε Philoria knowlesi, από τον περιβαλλοντολόγο Ross Knowles, ανακαλύφθηκε χάρη σε εκτεταμένες γενετικές δοκιμές ενώ το τμήμα περιβάλλοντος του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την προστασία του οικοτόπου του νέου είδους.

«Υπάρχει μια σειρά από μέτρα που λαμβάνουν οι δασοφύλακες για να υποστηρίξουν την ανάκτηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τη φωτιά», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός διατήρησης, Harry Hines.

Ο καθηγητής Michael Mahony του Πανεπιστημίου του Newcastle ανέφερε ότι ο βιότοπος του βατράχου, τα τροπικά δάση Gondwana, είναι «ιδιαίτερης σημασίας» για την εξέλιξη της φυτικής και ζωικής ζωής της Αυστραλίας.

«Υπάρχουν επί του παρόντος επτά γνωστά είδη ορεινών βατράχων, έξι από τα οποία βρίσκονται μόνο στην περιοχή του τροπικού δάσους Gondwana», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ανακάλυψη είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας από τους οικολόγους της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ, το Πανεπιστήμιο του Newcastle, το Πανεπιστήμιο South Cross, το CSIRO και το Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες συλλέγουν και αναλύουν το DNA των ορεινών βατράχων στο τροπικό δάσος από το 2006 και τα τελευταία 16 χρόνια ήταν ιδιαίτερα απασχολημένοι με το να επιβεβαιώνουν ότι είναι όλα ξεχωριστά είδη.

Ο βάτραχος Philoria Knowlesi εντοπίζεται σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ και έχει ένα χαρακτηριστικό βαθύ «κρόασμα». 

Αναπαράγεται την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού σε μικρούς βάλτους και κατά μήκος στις όχθες των ορεινών ρεμάτων. Κατά το ζευγάρωμα, το αρσενικό δημιουργεί έναν μικρό θάλαμο αναπαραγωγής όπου αναπτύσσονται οι γυρίνοι.

Η μεγαλύτερη απειλή για το νέο είδος του Philoria Knowlesi είναι η απώλεια των οικοτόπων, με τους δασοφύλακες να εργάζονται σκληρά προκειμένου να κρατήσουν μακριά από τις περιοχές αυτές τα αδέσποτα βοοειδή, να ελέγξουν τους άγριους χοίρους και τα ζιζάνια και να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών πυρκαγιών.

Μέρος ενός εθνικού ταμείου ανάκτησης πυρκαγιών θα διατεθεί για την προστασία των τροπικών δασών της Gondwana, με 3,85 εκατομμύρια δολάρια για έργα ανάκτησης στην περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Περιβάλλον / Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» πλαστικά δηλητηριάζουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον ανθρώπινο οργανισμό και ευθύνονται για πολλές ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM