Από την εμφάνιση του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο σόου του Τάβις Σμάιλι
Από την εμφάνιση του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο σόου του Τάβις Σμάιλι

 

Φέτος είναι η χρονιά του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Ο Βρετανός ηθοποιός βρίσκεται παντού, η ερμηνεία του ως Άλαν Τούρινγκ στο Παιχνίδι της Μίμησης έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια και ο ίδιος είναι φαβορί για το φετινό Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

 

Σε εμφάνισή του στο τοκ-σόου του Τάβις Σμάιλι του δικτύου PBS, ο Κάμπερμπατς έλαβε μέρος σε συζήτηση σχετικά με την άνιση μεταχείριση που λαμβάνουν οι συνάδελφοί του που δεν είναι λευκοί, σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλες οι φετινές υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες των ρόλων έχουν δοθεί σε λευκούς ηθοποιούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, λοιπόν, του ξέφυγε η λέξη "έγχρωμος".

 

Συγκεκριμένα είπε: "Πιστεύω ότι για τους έγχρωμους ηθοποιούς είναι λίγο διαφορετικά στη Βρετανία και πολλοί φίλοι μου έχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ (στην Αμερική), παρά εκεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει".

 

Αμέσως, τα social media έπεσαν πάνω του. Ο ίδιος προέβη σε μια μάλλον υπερβολική απολογητική δήλωση, αποκαλώντας τον εαυτό του "ηλίθιο" που χρησιμοποίησε "ξεπερασμένη ορολογία". Συγκεκριμένα σημείωσε, μεταξύ άλλων: "Το πιο ντροπιαστικό για μένα είναι ότι μιλούσα για ρατσιστικές ανισότητες στις τέχνες στη Βρετανία  και για την ανάγκη να συμβούν δραστικές βελτιώσεις στη βιομηχανία μας, όταν χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη. Νιώθω εντελώς ηλίθιος και λυπάμαι που προσέβαλα κάποιους. Να είστε βέβαιοι ότι μαθαίνω από τα λάθη μου, ειδικά όταν συμβαίνουν δημόσια".

 

Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ προβληματικό ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι είναι σωστό, τι ρατσιστικό και τι αποτέλεσμα απλής πολιτικής ορθότητας. Οι χαρακτηρισμοί "μαύρος", "νέγρος" και "έγχρωμος" είναι φορτισμένοι αρνητικά και ως πιο σωστός θεωρείται ο όρος "Αφροαμερικανός", του οποίου η χρήση όμως μπορεί να είναι λανθασμένη όταν μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι Αμερικανοί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτιμάται το "non white / όχι λευκός".

 

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα από το σόου του Τάβις Σμάιλι: 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr