Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της

Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της Facebook Twitter
EPA
0

Η Χαλιμά Άντεν, μουσουλμάνα μοντέλο, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις επιδείξεις μόδας, επειδή νιώθει ότι πιέζεται να κάνει συμβιβασμούς για τη θρησκευτική πίστη της.

Η Άντεν, το πρώτο μοντέλο που πόζαρε με χιτζάμπ και μπουρκίνι στο Sports Illustrated, δημοσίευσε διαδοχικά stories στο Instagram, περιγράφοντας τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στο «τοξικό χάος που λέγεται μόδα». Στις αναρτήσεις έκανε αναφορά σε περιπτώσεις που παρέλειψε προσευχές, φόρεσε ρούχα με τα οποία δεν ένιωθε άνετα και σε φορές που το styling για το χιτζάμπ της την έκανε να αισθάνεται ότι προδίδει τις αξίες της.

View this post on Instagram

A post shared by Halima Somali (@halima)


«Θα μπορούσαν να μου τηλεφωνήσουν αύριο και ούτε για 10 εκατομμύρια δολάρια δεν θα ρίσκαρα ποτέ ξανά να κάνω συμβιβασμούς για το χιτζάμπ μου», ανέφερε ακόμη. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι ποτέ ξανά δεν θα πάρει σε επιδείξεις μόδας, ούτε θα ταξιδέψει για εβδομάδες μόδας, συμπληρώνοντας ότι «από εκεί ήρθε όλη η κακή ενέργεια». H Rihanna όπως και οι Μπέλα και Τζίτζι Χαντίντ ήταν ανάμεσα σε εκείνες που τη στήριξαν δημόσια για την απόφασή της. 

Η Άντεν, που ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα προτού εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, έχει καταγράψει πολλές πρωτιές στην καριέρα της στο μόντελινγκ. Ήταν η πρώτη γυναίκα με χιτζάμπ που πόζαρε για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, ενώ ήταν και στο πρώτο ομαδικό εξώφυλλο με χιτζάμπ της αραβικής έκδοσης του περιοδικού.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια, η δουλειά της την έκανε να χάσει την επαφή με τα πιστεύω της. Η μητέρα της εδώ και καιρό την παρότρυνε να αποχωρήσει, αλλά ήταν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που έκανε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας όταν «τελικά συνειδητοποίησα πού έκανα λάθος».

Ανάμεσα στις δουλειές για τις οποίες είπε ότι μετανιώνει ήταν μια φωτογράφιση για την American Eagle, η πρώτη για τζιν με χιτζάμπ. «Γιατί τους άφησα να βάλουν τζιν στο κεφάλι μου ενώ τότε εγώ φορούσα μόνο φούστες και μακριά φορέματα; Ήμουν τόσο απελπισμένη τότε για την όποια "αντιπροσώπευση" που έχασα επαφή με το ποια ήμουν», είπε το μοντέλο.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε φωτογράφιση για το περιοδικό Glamour το 2017, με φτερά γύρω από το χιτζάμπ της. «Γύρισα στο δωμάτιό μου στο ξενοδοχείο μου και απλά έκλαψα έπειτα από αυτή τη φωτογράφιση. Αλλά ήμουν πολύ φοβισμένη να μιλήσω. Επίσης μια συνήθης μάχη όταν είσαι η πρώτη που κάνεις κάτι», είπε.

Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της Facebook Twitter
EPA

Πέρα από τις δουλειές για τις οποίες μετανιώνει, η Άντεν αναφέρθηκε και σε αρκετές δουλειές που πιστεύει ότι έγιναν με σεβασμό, όπως το εξώφυλλο της αραβικής Vogue στο οποίο πόζαρε με άλλα δύο μοντέλα με χιτζάμπ, της Ικράμ Αμπντί Ομάρ και Αμίνα Άνταν.

Το μοντέλο διευκρίνισε ότι δεν αποχωρεί πλήρως από τον χώρο της μόδας, αλλά θα θέτει όρους για τις δουλειές που θα κάνει. Ένας από αυτούς είναι το χιτζάμπ της να καλύπτει το στήθος και τους ώμους της.

Η Άντεν, που είναι Σομαλο-αμερικανή, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 2004, όταν εκείνη ήταν 7 ετών. Έχει δηλώσει ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα, αλλά η ζωή της άλλαξε όταν έγινε η πρώτη που εμφανίστηκε στα καλλιστεία Miss Minnesota με χιτζάμπ και μπουρκίνι.

«Υπάρχουν τόσο πολλές μουσουλμάνες που νιώθουν ότι δεν ταιριάζουν στα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας. Θέλω να τους πω ότι είναι ΟΚ να είσαι διαφορετική. Το διαφορετικό είναι και αυτό όμορφο», είχε δηλώσει στο CNN to 2018.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM