ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πέθανε ο Πίτερ Λίντμπεργκ, κορυφαίος φωτογράφος μόδας

Πέθανε ο Πίτερ Λίντμπεργκ, κορυφαίος φωτογράφος μόδας Facebook Twitter
Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Πίτερ Λίντμπεργκ
0

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο καταξιωμένος φωτογράφος Πίτερ Λίντμπεργκ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Γερμανός φωτογράφος, διάσημος για τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του, πέθανε την Τρίτη, σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά. Δεν αναφέρεται αιτία θανάτου, ούτε ήταν γνωστό κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Πίτερ Λίντμπεργκ, που πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 74 ετών. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Πέτρα, την πρώτη του σύζυγο Αστριντ, τους τέσσερις γιους του, Μπέντζαμιν, Τζέρεμι, Σάιμον και Τζόσεφ, επτά εγγόνια. Αφήνει μεγάλο κενό», αναφέρεται στο Instagram.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

It is with great sadness that we announce the passing of Peter Lindbergh on September 3rd 2019, at the age of 74. He is survived by his wife Petra, his first wife Astrid, his four sons Benjamin, Jérémy, Simon, Joseph and seven grandchildren. He leaves a big void.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) στις

Γεννημένος το 1944 στην σημερινή Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και με όλα σχεδόν τα διεθνή περιοδικά καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Στη δεκαετία του 1990, ήταν γνωστός για τις φωτογραφίες του με τα σούπερ μόντελ της εποχής, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford, Christy Turlington. Το πορτφόλιό του είναι γεμάτο διάσημα ονόματα και σχεδόν όλη η A list της μόδας και του Χόλιγουντ πόζαρε για το φακό του. 

Πέθανε ο Πίτερ Λίντμπεργκ, κορυφαίος φωτογράφος μόδας Facebook Twitter
Ο Peter Lindberg μαζί με τις μούσες του, σε reunion μετά από πολλά χρόνια

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο θρυλικές φωτογραφίσεις στην βιομηχανία της μόδας, χρησιμοποιώντας την εκλεπτυσμένη τεχνική του ασπρόμαυρου που ήταν το σήμα κατατεθέν του, για να αιχμαλωτίζει με τον φακό του τις γυναίκες στην πιο φυσική τους ομορφιά, από την Ναόμι Κάμπελ και την Σίντι Κρόφορντ μέχρι την Rihanna και την Lady Gaga.

Οι εικόνες του επαναπροσδιόρισαν τα στάνταρ της ομορφιάς, αρνούμενες να υποκύψουν στην φανταχτερή, ρετουσαρισμένη τελειότητα που χαρακτηρίζει πολλά περιοδικά αλλά και τα social media.

Ο ίδιος είχε άλλωστε δηλώσει πως απεχθάνεται το υπερβολικό ρετούς, αλλά και το πολύ μακιγιάζ στις γυναίκες που φωτογράφιζε. Ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας όπως η Vogue, το Vanity Fair, το Rolling Stone, το Ιnterview, και το The New Yorker  ενώ έχει υπογράψει και τρία ημερολόγια Pirelli.

Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.

Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις "δυνάμεις για αλλαγή": τις γυναίκες-- δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Πέθανε ο Πίτερ Λίντμπεργκ, κορυφαίος φωτογράφος μόδας Facebook Twitter

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλά του ήταν τον Ιανουάριο του 1990 με τα supermodels της εποχής τα οποία φωτογράφισε για πρώτη φορά μαζί ο Λίντμπεργκ.

Για τη φωτογραφία, τη ζωή του αλλά και την ποπ κουλτούρα και τη μόδα των 90s μίλησε στη LiFO, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στον Ελληνικό Τύπο.

Πέθανε ο Πίτερ Λίντμπεργκ, κορυφαίος φωτογράφος μόδας Facebook Twitter
To εξώφυλλο του Peter Lindberg στη LIFO
Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM