Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε η είδηση ότι o σχεδιαστής μόδας Hedi Slimane υπέβαλε μήνυση στον όμιλο εταιριών Kering, που περιλαμβάνει τον οίκο μόδας Saint Laurent. Ο διάσημος σχεδιαστής είχε προσληφθεί ως Creative Director του οίκου Saint Laurent και ήταν υπεύθυνος για την αναβίωση και την μεταμόρφωσή του σε ένα από τα πιο γνωστά brands παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Reuters, ο δυσαρεστημένος σχεδιαστής κέρδισε την δίκη και αποζημιώθηκε με 13 εκατομμύρια δολάρια.

 

Γιατί όμως κινήθηκε νομικά ο Slimane εναντίον μιας εταιρείας και μιας επαγγελματικής σχέσης η οποία διαλύθηκε ησύχως πριν μερικούς μήνες; Στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο ευφυής σχεδιαστής συμπεριλαμβανόταν και μια ρήτρα η οποία προστάτευε την εταιρεία από την άμεση μεταπήδηση του σχεδιαστή σε άλλο ανταγωνιστικό οίκο. Η ρήτρα αυτή σημαίνει ότι ο οίκος είχε το δικαίωμα να απαγορεύσει στον σχεδιαστή να δουλέψει για κάποια άλλη ανταγωνιστική εταιρεία, για ένα προκαθορισμένο διάστημα μετά την λήξη του συμβολαίου και για αντάλλαγμα θα τον συντηρούσε  στο μισθολόγιο της εταιρείας. Η συγκεκριμένη ρήτρα είναι σύνηθης σε συμβόλαια αυτού του είδους. 

 

 

 

Όταν όμως, ο Slimane αποχώρησε από τον Saint Laurent τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης του οίκου Kering δεν εφάρμοσε την ρήτρα που είχε συμφωνηθεί και έτσι ο σχεδιαστής προχώρησε σε μήνυση. «Κερδίσαμε» είπε ο δικηγόρος του Slimane, Herve Temine. «Είμαι χαρούμενος γιατί ήταν το φυσικό επακόλουθο. Οι όροι του συμβολαίου ήταν ξεκάθαροι».

 

Τώρα ο Kering οφείλει να πληρώσει αποζημίωση 13 εκατομμύριων δολαρίων στον Slimane, ενώ την διαδικασία της δίκης ξεκίνησε η εταιρεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Hedi Sliman περιμένει μία μεγάλη κατάθεση στον λογαριασμό του.