Μετά από πρόταση του ΕΣΡ, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισε αντικατάσταση των παλιών σημάτων καταλληλότητας στα τηλεοπτικά προγράμματα.

 

Μέχρι πρότινος, η καταλληλότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων οριζόταν από σήματα που είχαν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων και συνοδεύονταν από λεκτική σήμανση π.χ. επιθυμητή γονική συναίνεση.

 

Ωστόσο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, αυτά θα αντικατασταθούν από νέα σήματα. Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να εντάσσουν τα προγράμματά τους σε μία από τις πέντε κατηγορίες που θα υπάρχουν, «ανάλογα με το βαθμό της δυσμενούς επίδρασης που μπορεί να έχει το περιεχόμενό τους στην εν γένει σωματική, ηθική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των ανηλίκων (προσώπων ηλικίας έως 18 ετών)».

 

Ειδικότερα, μέσα σε ένα μαύρο τετραγωνάκι με ένα κύκλο στη μέση θα υπάρχει το «Κ», το οποίο σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι κατάλληλα, για να προβληθούν σε όλες τις ηλικίες. Στις υπόλοιπες τέσσερις κατηγορίες θα εμφανίζεται ένα από τα νούμερα 8, 12, 16 και 18 που θα υποδεικνύουν αντίστοιχα το ηλικιακό όριο του τηλεθεατή, που μπορεί να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Νέα τηλεοπτικά σήματα καταλληλότητας - Τι αλλάζει στα τηλεοπτικά προγράμματα

 

Για την πληρέστερη προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών προβλέπεται και ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου των προγραμμάτων, ανάλογα με τη βλάβη που αυτό μπορεί να προκαλέσει (π.χ. σκηνές βίας, σεξουαλικές σκηνές, χρήσης ουσιών και σκηνές απρεπούς εκφοράς λόγου). Η λεκτική σήμανση εμφανίζεται κάτω από το οπτικό σύμβολο κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

 

Νέα τηλεοπτικά σήματα καταλληλότητας - Τι αλλάζει στα τηλεοπτικά προγράμματα

 

Κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή του θα εμφανίζεται στις οθόνες οπτικό και ηχητικό σήμα της κατηγορίας κατάταξης του προγράμματος.

 

Τα νέα σήματα καταλληλότητας


Σε μαύρο τετραγωνάκι με ένα κύκλο στη μέση θα υπάρχουν τα εξής σήματα:

 

K: Κατάλληλο για όλους πρόγραμμα και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου.

8: Κατάλληλο για άνω των 8 ετών και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος, καθώς και 30 λεπτά πριν και μετά τη συγκεκριμένη ζώνη.

12: Κατάλληλο για άνω των 12 ετών και ώρα μετάδοσης μετά τις 21:30 έως τις 6:00 Παρασκευή, Σάββατο, παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά τις 22:00.

16: Κατάλληλο για άνω των 16 ετών και ώρα μετάδοσης μετά τις 23:00 έως τις 6:00.

18: Κατάλληλο για άνω των 18 ετών και ώρα μετάδοσης μετά τη 1:00 έως τις 6:00.