ΕΣΗΕΑ για Μάνδρου: Όχι στον διαδικτυακό διασυρμό των συναδέλφων

ΕΣΗΕΑ για Μάνδρου: Όχι στον διαδικτυακό διασυρμό των συναδέλφων Facebook Twitter
0

Έντονη ανησυχία για φαινόμενα «διαδικτυακού κανιβαλισμού» που αντί να κρίνουν, «διασύρουν συναδέλφους και απειλούν την ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ, μετά τις αντιδράσεις σε βάρος της Ιωάννας Μάνδρου για αναφορές της στην Μάγδα Φύσσα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα διαδικτυακού κανιβαλισμού, που αντί να κρίνουν, διασύρουν συναδέλφους και απειλούν την ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Τα ανησυχητικά αυτά φαινόμενα εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε βάρος της συνάδελφου Ιωάννας Μάνδρου, που υπηρετεί ένα δύσκολο και απαιτητικό ρεπορτάζ επί 35 χρόνια.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής η συνάδελφος δεν είχε πρόθεση- όπως και η ίδια επανειλημμένως τόνισε- να θίξει σε καμία των περιπτώσεων τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. Αντίθετα, με τον δικό της τρόπο, την εκθείασε σ' όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ της για τη δύναμη, το κουράγιο και τη μαχητικότητά της. Η κριτική ακόμη και η πιο αυστηρή είναι θεμιτή.

Οι δημοσιογράφοι, όπως κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις, κρινόμαστε και εμείς από τους πολίτες. Άλλο όμως η κριτική, ακόμη και η πιο αυστηρή, κι άλλο ο διαδικτυακός κανιβαλισμός, που ευτελίζει τις ανθρώπινες αξίες, ενώ μερικές φορές θέτει σε κίνδυνο την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης, υπονομεύοντας μία από τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως η έντονη αλλά γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων και όχι η πολεμική χωρίς όρια και αρχές».

Το χρονικό

Μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, η κυρία Μάνδρου μετά την ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σχολίασε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα: «Αυτή η γυναίκα δεν είναι μια γυναίκα διανοούμενη, που στέκεται μπροστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια γυναίκα που ζει στο Πέραμα, η οποία είχε έναν άντρα ναυτεργάτη, δηλαδή που δούλευε μια στη χάση και στη φέξη, δηλαδή αυτό που λέμε σε κοινωνικά στρώματα που δεν περιμένεις και τέτοιες συμπεριφορές. Οι άνθρωποι και φοβούνται και εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την αντίστασή τους - γιατί την είδατε και πόσο κόσμια είναι; Και πόσο περιποιημένη; Την είδατε καμιά μέρα στην δίκη αχτένιστη;».

Με ανακοίνωσή του το ίδιο απόγευμα, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης κατηγόρησε την δημοσιογράφο πως προέβη σε προσβλητικά σχόλια για τους κατοίκους της περιοχής, κάνοντας λόγο για «τοποθέτηση ακραίου κοινωνικού ρατσισμού, η οποία έχει εξοργίσει όχι μόνο τους πολίτες του Περάματος και του Πειραιά, αλλά και όλης της Ελλάδας».

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NETFLIX ΡΩΜΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

TV & Media / Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις αυξήσεις τιμών του Netflix, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφές έως και 500 ευρώ

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αυξήσεις στις τιμές συνδρομής μεταξύ 2017 και 2024 ήταν παράνομες, γεγονός που ενδέχεται να δίνει δικαίωμα σε εκατομμύρια Ιταλούς συνδρομητές να λάβουν επιστροφές έως και 500 ευρώ. Η εταιρεία streaming δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση.
THE LIFO TEAM
ΛΟΡΑ ΝΤΕΡΝ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΣΕΙΡΑ

TV & Media / Η υπόθεση Έπσταϊν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή, η σειρά καταγράφει την έρευνα που αποκάλυψε τη συμφωνία που είχε συνάψει ο Έπσταϊν το 2008 με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, επιτρέποντάς του να αποφύγει βαρύτερες κατηγορίες
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό περιοδικό The Face κλείνει ξανά

TV & Media / Το θρυλικό περιοδικό The Face κλείνει ξανά

Το βρετανικό περιοδικό The Face ανακοίνωσε ότι σταματά ξανά τη λειτουργία του, επτά χρόνια μετά το relaunch του το 2019. Το τεύχος για την άνοιξη του  2026 θα είναι το τελευταίο, κλείνοντας ένα ακόμη κεφάλαιο για έναν τίτλο που σημάδεψε τη βρετανική style και youth culture.
THE LIFO TEAM