Έντονη αντίδραση του δημάρχου Περάματος για το σχόλιο της Ι. Μάνδρου για τη Μάγδα Φύσσα και τα κοινωνικά στρώματα

Έντονη αντίδραση του δημάρχου Περάματος για το σχόλιο της Ι. Μάνδρου για τη Μάγδα Φύσσα και τα κοινωνικά στρώματα Facebook Twitter
0

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Περάματος προκάλεσε το σχόλιο της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Ιωάννας Μάνδρου για την Μάγδα Φύσσα και τα «κοινωνικά στρώματα» στο Πέραμα, με τον δήμαρχο της περιοχής να καταγγέλλει «ακραίο κοινωνικό ρατσισμό».

Τι είχε προηγηθεί

 

Μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού του Φαλήρου, η κα Μάνδρου σχολίασε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα: «Αυτή η γυναίκα δεν είναι μια γυναίκα διανοούμενη, που στέκεται μπροστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια γυναίκα που ζει στο Πέραμα, η οποία είχε έναν άντρα ναυτεργάτη, δηλαδή που δούλευε μια στη χάση και στη φέξη, δηλαδή αυτό που λέμε σε κοινωνικά στρώματα που δεν περιμένεις και τέτοιες συμπεριφορές. Οι άνθρωποι και φοβούνται και εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την αντίστασή τους - γιατί την είδατε και πόσο κόσμια είναι; Και πόσο περιποιημένη; Την είδατε καμιά μέρα στην δίκη αχτένιστη;»

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης κατηγορεί την δημοσιογράφο πως προέβη σε προσβλητικά σχόλια για τους κατοίκους της περιοχής, κάνοντας λόγο για «τοποθέτηση ακραίου κοινωνικού ρατσισμού, η οποία έχει εξοργίσει όχι μόνο τους πολίτες του Περάματος και του Πειραιά, αλλά και όλης της Ελλάδας».

«Μάλλον η κυρία Μάνδρου μπερδεύτηκε, καθώς νόμιζε πως μιλάει με εκείνους που θεωρούν την πλειοψηφία των ανθρώπων «πλέμπα», χωρίς ποιότητα, αισθητική και επίπεδο», συνεχίζει ο κ. Λαγουδάκης.

«Αυτοί οι πληβείοι -κατ' αυτούς- όταν αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να κατηγορούνται για αναρχία και διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης. Να πληροφορήσουμε την δικαστική ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ πως θα ήταν τιμή μας η κυρία Μάγδα Φύσσα να ήταν από το Πέραμα, αλλά διαμένει στο γειτονικό Κερατσίνι, περιοχή όπου συνέβη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γεγονός που θα έπρεπε να γνωρίζει», προσθέτει. 

«Να την πληροφορήσουμε επίσης πως οι γυναίκες των περιοχών μας είναι ευπρεπείς, καλοντυμένες, εργάζονται με φιλοτιμία και αξιοπρέπεια, είναι άξιες μητέρες, εκφράζουν μεστό λόγο, ενώ ζητούν συγγνώμη όταν κάνουν κάποιο λάθος», σημειώνει ο δήμαρχος, ζητώντας από την κα Μάνδρου να ζητήσει συγγνώμη. 

Τι απαντά η δημοσιογράφος

Αντιδρώντας στις επικρίσεις με ανάρτησή της στο Facebook, η κα Ιωάννα Μάνδρου έκανε λόγο για Fake News, προσθέτοντας: «Η αλητεία έχει και όρια της. Δεν προέβην σε κανένα κοινωνικό η άλλο διαχωρισμό για τη μητέρα Φύσσα στην οποία δημόσια και κατ επανάληψη έχω εκφράσει το σεβασμό μου, όπως έκανα και σήμερα το πρωί. Μίλησα για την εμφάνιση της για να καταδείξω το συγκροτημένο της προσωπικότητά της και επαίνεσα δημόσια την παρουχία της στη δίκη και ως μάνα και ως πολίτη και ως σύμβολο της αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου. Αλλού αυτά. Οχι σε μένα.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου του Περάματος

«Έκπληκτος ενημερώθηκα πως σε πάνελ πρωινής εκπομπής η δημοσιογράφος κυρία Ιωάννα Μάνδρου, στην προσπάθειά της να εγκωμιάσει ( ; ) τη γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα για την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, προέβη σε σχόλια που μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο προσβλητικά για τους κατοίκους του Περάματος.

Είναι αδιανόητο πως ακούστηκε σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας μία τοποθέτηση ακραίου κοινωνικού ρατσισμού, η οποία έχει εξοργίσει όχι μόνο τους πολίτες του Περάματος και του Πειραιά, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Ειδικότερα, είπε επί λέξει για την κυρία Μάγδα Φύσσα: «Δεν είναι μία γυναίκα διανοουμένη, που στέκεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία γυναίκα που ζει στο Πέραμα. Είναι μία γυναίκα που είχε έναν άντρα ναυτεργάτη, δηλαδή όποτε είχε δουλειά, στη χάση και στη φέξη, δηλαδή ανήκει σε κοινωνικά στρώματα που δεν περιμένεις και τέτοιες συμπεριφορές. Δηλαδή οι άνθρωποι... και φοβούνται και εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την αντίστασή τους. Την είδατε και πόσο κόσμια είναι. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα; Και πόσο περιποιημένη. Την είδατε καμιά μέρα στη δίκη αχτένιστη;».

»Μάλλον η κυρία Μάνδρου μπερδεύτηκε, καθώς νόμιζε πως μιλάει με εκείνους που θεωρούν την πλειοψηφία των ανθρώπων «πλέμπα», χωρίς ποιότητα, αισθητική και επίπεδο. Αυτοί οι πληβείοι -κατ' αυτούς- όταν αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να κατηγορούνται για αναρχία και διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης.

»Να πληροφορήσουμε την δικαστική ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ πως θα ήταν τιμή μας η κυρία Μάγδα Φύσσα να ήταν από το Πέραμα, αλλά διαμένει στο γειτονικό Κερατσίνι, περιοχή όπου συνέβη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γεγονός που θα έπρεπε να γνωρίζει. Παρ' όλα αυτά είναι η μάνα του αντιφασιστικού αγώνα, συνεπώς και του Κερατσινίου, του Περάματος, της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου όλου.

»Να την πληροφορήσουμε επίσης πως οι γυναίκες των περιοχών μας είναι ευπρεπείς, καλοντυμένες, εργάζονται με φιλοτιμία και αξιοπρέπεια, είναι άξιες μητέρες, εκφράζουν μεστό λόγο, ενώ ζητούν συγγνώμη όταν κάνουν κάποιο λάθος.

»Το τελευταίο προτέρημα θα ήταν καλό να το λάβει υπ' όψιν της η κυρία Μάνδρου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκφράζει δημόσιο λόγο. Το λιγότερο που αναμένουμε από εκείνη είναι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από ολες τις γυναίκες της πόλης του Περάματος».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Ιωάννας Μάνδρου

«Λοιπόν. Ας αφήσουμε τη λάσπη και τα fake news. Ανήκω σε εκείνους που από την πρώτη στιγμή έχω δώσει δημοσιογραφικές μάχες για τη δίωξη της εγκληματικής δράσης της ΧΑ. Και με τα γραπτά μου και με τη δημόσια παρουςία μου σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και έχω αγωνιστεί σκληρά στη ζωή μου.

»Εχω αγωνιστεί ως δημοσιογράφος για το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Η αλητεία έχει και όρια της.
Δεν προέβην σε κανένα κοινωνικό η άλλο διαχωρισμό για τη μητέρα Φύσσα στην οποία δημόσια και κατ επανάληψη έχω εκφράσει το σεβασμό μου, όπως έκανα και σήμερα το πρωί. Μίλησα για την εμφάνιση της για να καταδείξω το συγκροτημένο της προσωπικότητά της και επαίνεσα δημόσια την παρουςία της στη δίκη και ως μάνα και ως πολίτη και ως σύμβολο της αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου. Αλλού αυτά. Οχι σε μένα. Η αλητεία και η εκτόξευση λάσπης σε μένα δεν πιάνουν. Αλλού παιδιά.»

Λοιπόν. Ας αφήσουμε τη λάσπη και τα fake news. Ανήκω σε εκείνους που από την πρώτη στιγμή έχω δώσει δημοσιογραφικές...

Δημοσιεύτηκε από Ioanna Mandrou στις Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ