ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Μόσιαλος: Όσο περισσότερο ανοίξουμε πριν τις γιορτές, τόσο μεγαλύτερο το κλείσιμο αμέσως μετά

Μόσιαλος: Όσο περισσότερο ανοίξουμε πριν τις γιορτές, τόσο μεγαλύτερο το κλείσιμο αμέσως μετά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα πριν από τις γιορτές, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κλείσιμο αμέσως μετά, δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφορικά με τις σκέψεις για τα πρώτα βήματα της άρσης του lockdown.

Ο καθηγητής του LSE, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει περισσότερα δεδομένα. Αν αποφασίσει να μην ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, τότε θα μπορούσε να είναι λίγο πιο «επεκτατική» σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της οικονομίας. Αν ανοίξουν τα δημοτικά, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο περιορισμένη στα υπόλοιπα, εξήγησε.

«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα πριν από τις γιορτές, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κλείσιμο αμέσως μετά τις γιορτές», προειδοποίησε πάντως ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Αν ανοίξει περισσότερη εκπαιδευτική και οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο. Γιατί όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατ' ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο».

Σε ερώτηση για το αν με αυτά τα δεδομένα θα προλάβουν να ανοίξουν κάποια καταστήματα πριν από τις γιορτές, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει για τα μικρά καταστήματα αν βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά όχι και για τα μεγάλα καταστήματα όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.

Παράλληλα ο κ. Μόσιαλος τάχθηκε κατά του οριζόντιου ανοίγματος. «Θα πρέπει να κινηθούμε ανάλογα με την επίπτωση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Δεν είναι ίδια η επίπτωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα. Επομένως εγώ δεν θα πρότεινα ενιαία αποκλιμάκωση στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θα πρότεινα όχι οριζόντια αποκλιμάκωση αλλά ανά περιοχή», ανέφερε σχετικά.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων, αλλά δεν βλέπουμε ραγδαία πτώση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημείωσε ο καθηγητής. «Αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Στις ΜΕΘ και στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να δούμε αυτήν την κάμψη. Συνήθως πρώτα αρχίζει η κάμψη στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και έπονται οι κάμψεις του αριθμού νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και του αριθμού των θανάτων».

«Αν δεν δούμε αυτά τα στοιχεία να βελτιώνονται κυρίως προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα μιλάμε για σχετική σταθεροποίηση αλλά όχι με μια μεγάλη αισιοδοξία σε σχέση με το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για το άνοιγμα», συνέχισε ο κ. Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του LSE είπε ότι από τη μία υπάρχουν τα επιστημονικά διλήμματα- λόγω της δυσμενούς κατάστασης που υπάρχει με τον αριθμό των θανάτων και των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ- και από την άλλη η μεγάλη πίεση για το πόσο θα αντέξει η οικονομία. «Και δεν είναι η υγεία εναντίον της οικονομίας. Αν δεν αντέξει η οικονομία δεν θα αντέξει και η υγεία», σημείωσε.

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ