Γώγος: Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για άρση του lockdown αυτή τη στιγμή

Γώγος: Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για άρση του lockdown αυτή τη στιγμή Facebook Twitter
MOTIONTEAM
0

Πρόωρη θεωρούν οι ειδικοί τη συζήτηση για την άρση του lockdown, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σημασία έχει πρώτα η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega. Όταν ρωτήθηκε αν η μικρή μείωση που παρατηρείται είναι επαρκής για να γίνεται συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων, απάντησε αρνητικά.

«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλάμε για άρση των μέτρων. Πρέπει να τη σκεφτόμαστε, να οργανώνουμε την άρση των μέτρων ώστε να έχουμε τον χρόνο να είναι ασφαλής. Αλλά, πρέπει να δούμε βελτίωση των δεδομένων κυρίως μέσα στα νοσοκομεία για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο για τις 14 Δεκεμβρίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν υπάρξει πολλές εκπλήξεις σε αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι από το να ανοίξουν τα σχολεία στις 14/12 και να κλείσουν έπειτα από μία εβδομάδα λόγω γιορτών, είναι προτιμότερο το άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια τον νέο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε: «Θα δούμε αν θα υπάρξει ελάττωση στο διάστημα 7-14 Δεκεμβρίου, που να επιτρέψει να ανοίξει το λιανεμπόριο. Αλλά αυτή τη στιγμή το μυαλό και τα μάτια μας είναι στραμμένα στο σύστημα υγείας που πιέζεται, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αυτό κοιτάμε να λύσουμε».

Βατόπουλος: Να μην ανοίξει τίποτα πριν από τα Χριστούγεννα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι καλύτερο είναι να μην ανοίξει τίποτα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο Open και πρόσθεσε ότι στην επιτροπή δεν έχει συζητηθεί ακόμη ζήτημα ανοίγματος του λιανεμπορίου.

«Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά εγώ έχω ίσως μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας. Από μια γενικότερη άποψη, η κυβέρνηση πρέπει να τα σταθμίσει αυτά και να αποφασίσει», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταθμιστεί ο παράγοντας της κινητικότητας, που θα είναι μεγαλύτερη αν ανοίξουν τα καταστήματα. Παράλληλα υπογράμμισε και αυτός από την πλευρά του ότι για την άρση του lockdown δεν έχει σημασία μόνο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σαρηγιάννης: Πρόωρο το άνοιγμα

Τέλος, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ανέφερε ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα τα κρούσματα στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900, αλλά σημείωσε ότι η πρώτη είναι αργή και πως είναι πρόωρο το άνοιγμα της αγοράς με αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 1.100, στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Λύτρας: Στο αυτοκίνητό τους χτύπησε τη σύζυγό του

Ελλάδα / «Έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο βρίζοντας και μου έριξε την πρώτη μπουνιά»: Σοκάρει η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της από τον Λύτρα

«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι» - Η συγκλονιστική κατάθεση της συζύγου του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα
NEWSROOM