Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα σε γηροκομεία- Αυξάνονται οι περιπτώσεις σε κλειστές δομές

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα σε γηροκομεία- Αυξάνονται οι περιπτώσεις σε κλειστές δομές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται σε κλειστές δομές στη χώρα μας, έπειτα και από τα νέα περιστατικά που καταγράφηκαν χθες, Τετάρτη.

Τόσο το ΚΥΤ της Μόριας, όσο και ένας οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι μπήκαν σε καραντίνα, έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Συναγερμός είχε σημάνει τις προηγούμενες ημέρες για τις περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό στη δομή φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών στον Βύρωνα, ενώ εστίες κρουσμάτων είχαν ήδη εντοπιστεί σε δύο ακόμη γηροκομεία στη βόρεια Ελλάδα, από όπου έχουν ήδη καταγραφεί 23 θάνατοι συνολικά.

Το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε καραντίνα 10 ημερών το γηροκομείο στο Μαρούσι, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Εκεί έχουν εντοπιστεί έως τώρα 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, τα 18 ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και 1 στο προσωπικό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μπει σε καραντίνα και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού και έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος από τη δομή φιλοξενίας. Θετικός στον ιό βρέθηκε ένας 40χρονος Σομαλός πρόσφυγας, ο οποίος είχε φύγει από τη Λέσβο στις 17 Ιουλίου, αλλά επέστρεψε και διέμενε σε σκηνή εκτός της δομής, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τετάρτης κατέληξε ένας 81χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ το τελευταίο διάστημα. Ο ηλικιωμένος έπασχε από καρδιολογικά προβλήματα και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι. Πλέον ο αριθμός των θανάτων από τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ανέρχεται σε 22.

«Τα γηροκομεία να λειτουργούν σαν νοσοκομεία»

Την προσοχή που πρέπει να δοθεί στη λειτουργία των γηροκομείων τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις κλειστές δομές και επεσήμανε πως από την αρχή οι ειδικοί επεσήμαναν τους μεγάλους κινδύνους διασποράς του ιού στους χώρους όπου συστεγάζονται πολλοί άνθρωποι.

«Ειδικά οι οίκοι ευγηρίας, που οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι αν νοσήσουν, ουσιαστικά πρέπει να λειτουργούν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λινού και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα.

«Ο ιός μπορεί να μπει με ποικίλους τρόπους, είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου προμηθευτή ή συντηρητή για παράδειγμα. Γι' αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο», συμπλήρωσε η κ. Λινού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 233 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες. Από αυτά, τα 87 εντοπίστηκαν στην Αττική, που παραμένει η περιοχή στην οποία καταγράφονται καθημερινά οι περισσότερες νέες μολύνσεις. Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 10.757, ενώ 275 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM