Μόρια: 3 πλοία στη Λέσβο για τη φιλοξενία προσφύγων- Εκτεταμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό

Μόρια: 3 πλοία στη Λέσβο για τη φιλοξενία προσφύγων- Εκτεταμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τρία πλοία θα καταπλεύσουν στη Λέσβο, για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, μετά τη μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ εκτεταμένους ελέγχους για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ στο νησί, με συνδρομή γιατρών και ελεγκτών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόρια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσαν τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Δεν έχει γίνει καμία αναφορά για τραυματία, θύματα ή αγνοούμενους από τη φωτιά, υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης. Αρχικά, ο υπουργός ανέφερε ότι αιτούντες άσυλο, που αντέδρασαν στην καραντίνα για τα 35 κρούσματα κορωνοϊού, άναψαν πολλαπλές εστίες φωτιάς στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Μόρια. Από την πυρκαγιά κάηκαν χώροι διοίκησης, χώροι υπηρεσίας ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος των χώρων φιλοξενίας. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της δομής.

«Σήμερα μεταφέρονται στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που καταστράφηκαν οι χώροι διαβίωσής του.

Συγκεκριμένα, οι πιο ευάλωτοι- περίπου 1.000- θα διανυκτερεύουν από σήμερα σε πλοίο της εταιρείας Blue Star, που αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι Μυτιλήνης. Αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν 2 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία.

«Για τους υπόλοιπους, ήδη μεταφέρθηκαν στη Λέσβο σκηνές από άλλα μέρη της Ελλάδας, που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης, που θα διανεμηθεί σε αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο παραμένουν σε διάφορα σημεία, μακριά από τον αστικό ιστό, με υπόδειξη της ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε ο κ. Μηταράκης, ενώ τόνισε ότι «φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Εκτεταμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανακοίνωσε πως ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους για κορωνοϊό στη Λέσβο. Επίσης, γνωστοποίησε ότι στο νησί θα φτάσει και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι 8 από τους αιτούντες άσυλο που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και ένας σημαντικός αριθμός των επαφών τους έχουν εντοπιστεί και έχουν απομονωθεί στο νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί, σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.

Στη Λέσβο μεταβαίνει μεγάλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Τεστ για τον κορωνοϊό θα γίνουν στους ασυνόδευτους ανήλικους που θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, οι οποίοι θα μείνουν σε περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Επισης, σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα ξεκινήσουν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους. «Η Λέσβος έχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο το τελευταίο διάστημα. Θα γίνουν εκτεταμένα τεστ τόσο στη Μόρια, όσο και σε κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ακόμη, έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον ΠΟΥ. «Θα μας στείλουν σημαντικό αριθμό γιατρών και ελεγκτών που θα ενισχύσει την προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM