Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Sundance παρά τις τεράστιες αντιδράσεις από μέλη της οικογένειας του τραγουδιστή που το αποκάλεσαν «θλιβερό, ψευδές και προσβλητικό».

 

Ο Guardian γράφει πως από τα πρώτα δύο λεπτά του φιλμ , θα συνειδητοποιήσει κανείς ότι η κληρονομιά του Μάικλ Τζάκσον δεν πρόκειται ποτέ να είναι η ίδια πάλι. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για το αδιαμφισβήτητο του ταλέντο, ένας από τους άντρες που τον κατηγορούν, κοιτάζει την κάμερα και απαριθμεί τους τρόπους με τους οποίους τον κακοποιούσε ο τραγουδιστής. Στη συνέχεια δηλώνει πως αυτό συνέβαινε για επτά χρόνια.

 

Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια τέσσερις ώρες και μετά την προβολή του στο φεστιβάλ θα προβληθεί σε δύο μέρη από το HBO και το Channel 4.

 

Ο κριτικός του Guardian που το παρακολούθησε αναφέρει πως πριν ξεκινήσει «πληροφορηθήκαμε ότι επαγγελματίες γιατροί θα βρίσκονταν σε επαφή με όσους το χρειάζονταν» καθώς οι περιγραφές των φερόμενων ως θυμάτων ενδεχομένως θα προκαλούσαν δυσφορία σε όσους ήταν στην αίθουσα.

 

Ζοφερές περιγραφές και αποκαλύψεις στο αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον
Ο Wade Robson, ο σκηνοθέτης Dan Reed στο κέντρο και δεξιά ο James Safechuck

 

 

Οι πρωταγωνιστές είναι δύο άντρες που ως παιδιά πέρασαν πολλά χρόνια στο πλευρό του Τζάκσον και ισχυρίζονται πως στη συνέχεια κακοποιήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Ο πρώτος είναι ο Wade Robson, ο οποίος από μικρός ήταν μεγάλος θαυμαστής του Τζάκσον και μετά από τη νίκη του σε ένα διαγωνισμό, γνώρισε το ίνδαλμά του με τη μητέρα του να αναφέρεται ως γοητευμένη από τη γνωριμία και να ήταν αυτή που ενέκρινε τη φιλία.

 

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο James Safechuck, συναντήθηκε με τον Τζάκσον όταν ήταν δέκα ετών σε μια διαφήμιση της Pepsi και κατέληξε να τον συνοδεύσει σε περιοδεία.

 

Οι αποκαλύψεις που κάνει ο James για το πώς η σχέση αυτή έγινε σεξουαλική ξεκινούν από όταν οι δυό τους βρέθηκαν να μοιράζονται ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ο άντρας περιγράφει πως όταν μια μέρα ξύπνησε ο Τζάκσον του αποκάλυψε πως ενώ εκείνος κοιμόταν, του είχε κάνει στοματικό σεξ. Είπε επίσης στο αγόρι ότι ήταν η πρώτη σεξουαλική εμπειρία του και ότι αυτό ήταν απλώς ένας αποδεκτός τρόπος να εκφράσει κανείς την αγάπη του.

 

Όταν χτίστηκε το πάρκο Neverland έγινε πιο εύκολο να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα. Ο James απαριθμεί τους πολλούς χώρους στο συγκρότημα όπου ο Τζάκσον τον κακοποιούσε. Ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον του έλεγε ότι η μητέρα του και όλες οι γυναίκες ήταν κακές, και σταδιακά τον απομάκρυνε από την οικογένειά του.

 

Ο Wade ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον έπεισε τη μητέρα του να τον αφήσει να μείνει μόνος με το αγόρι για πέντε ημέρες. «Εσύ και εγώ ήρθαμε κοντά από τον Θεό», έλεγε ο Τζάκσον και τον προειδοποιούσε πως αν κανείς μάθαινε τι συνέβαινε μεταξύ τους, θα κατέληξαν και οι δύο στη φυλακή.

 

Το πάρκο Neverland ήταν ένα γιγάντιο κρεβάτι, αναφέρει το ντοκιμαντέρ. Σχεδόν κάθε δομή είχε κρυμμένα καταφύγια με κρεβάτια ή γωνιές ιδιωτικότητας. Στον κινηματογράφο, ο Τζάκσον είχε κατασκευάσει ένα θάλαμο με γυαλί ο οποίος δεν επέτρεπε σε οποίον ήταν έξω να δει τι συνέβαινε μέσα.

 

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Neverland είχε μια κρυμμένη σοφίτα με ένα κρεβάτι. Πολλά σεξουαλικά παιχνίδια έγιναν στην πισίνα και στο τζακούζι, λένε οι δύο άντρες.

 

Ζοφερές περιγραφές και αποκαλύψεις στο αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον
Michael Jackson και James Safechuck το 1988

 

Σε μία από τις πιο ζοφερές σκηνές, ο James θυμάται το ψεύτικο γάμο που είχε το ζευγάρι, με ένα γαμήλιο δαχτυλίδι που εξακολουθεί να κατέχει και δείχνει στην κάμερα. Ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον του έδινε κοσμήματα για τη συμμετοχή του σε σεξουαλικές πράξεις. «Είναι ακόμα δύσκολο για μένα να μην κατηγορώ τον εαυτό μου», λέει, με τα χέρια του να τρέμουν καθώς κρατά τα κοσμήματα.

 

 

Ο Safechuck είπε ότι ο Τζάκσον τον πήγαινε σε κοσμηματοπωλεία και έλεγε στους πωλητές ότι το δώρο ήταν για μια γυναίκα, αλλά πως οι μικροί καρποί και τα χέρια του ήταν χρήσιμα για να υπολογίσει το μέγεθος.

 

Την ίδια ώρα, ο Wade, φέρεται σε ηλικία επτά ετών να έβλεπε σκληρό πορνό μαζί με τον Τζάκσον ενώ ο James έπινε αλκοόλ. Και οι δύο λένε πως ο Τζάκσον έχασε το ενδιαφέρον του όταν στη ζωή του μπήκε ο Macaulay Culkin. Ως παιδιά αισθάνθηκαν ζήλια και απόρριψη.

 

Στη συνέχεια αναφέρουν πως υπέφεραν από κατάθλιψη μετά από όσα έζησαν ως παιδιά δίπλα στον τραγουδιστή. Ο James προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι ο χρόνος θεραπεύει κάτι τέτοιο. Μόνο χειρότερο γίνεται...».

 

Η ταινία στρέφεται επίσης στην ευθύνη των γονέων, και οι δύο μητέρες εξηγούν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Και οι δύο τρομοκρατήθηκαν όταν, ως ενήλικες οι γιοι τους μοιράστηκαν τις ιστορίες τους ενώ και οι δύο άντρες λένε πως δεν μπόρεσαν εύκολα να  τις συγχωρέσουν.

 

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει επίσης το σκεπτικό για την απόφασή των δύο αντρών να παραμείνουν σιωπηλοί για όλα αυτά τα χρόνια.

 

«Θέλω να πω την αλήθεια τόσο δυνατά όσο όταν μιλούσα το ψέμα», λέει ο Wade κοντά στο τέλος της ταινίας, αποφασισμένος να αντισταθμίσει τα χαμένα χρόνια που πέρασε να αγωνίζεται μόνος με όσα έζησε.

 

Μετά την λήξη της ταινίας, οι θεατές χειροκρότησαν τους Wade και James, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή. Και οι δύο εξήγησαν, για όσους μπορεί να αμφισβητήσουν τα κίνητρά τους, ότι δεν υπήρξε καμία αμοιβή για την εμφάνιση του στο ντοκιμαντέρ. 

 

Αποκαλύπτεται ωστόσο πως έχουν λάβει απειλές θανάτου από τους οπαδούς του Τζάκσον, οι οποίοι σήμερα έχουν πλημμυρίσει το Twitter με προσπάθειες να δυσφημήσουν το ζευγάρι.

 

«Καταλαβαίνω ότι είναι πραγματικά δύσκολο για αυτούς να πιστέψουν την ιστορία μας. Όχι τόσο πολύ καιρό πριν, ήμουν στην ίδια θέση », δήλωσε ο Wade. «Αν και μου συνέβη, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό που έκανε ο Μάικλ ήταν κακό πριν από έξι χρόνια».

 

 

 

Με πληροφορίες από Gurdian / Los Angeles Times