Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου Facebook Twitter
Η μάχη του Γρανικού (1665), πίνακας του Charles Le Brun, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο στο κέντρο της μάχης του ιππικού / φωτ.: Wikipedia
0

Το πεδίο όπου το 334 π.Χ. ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου πολέμησε με συγκεντρωμένη στρατιωτική δύναμη της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών (των Περσών) γύρω από τη Ζέλεια της Φρυγίας στον Ελλήσποντο, παρά τον Γρανικό ποταμό, μια από τις σημαντικότερες μάχες Μακεδόνα στρατηλάτη, ανακαλύφθηκε μετά από 20 χρόνια δουλειάς, δηλώνουν με σιγουριά Τούρκοι αρχαιολόγοι. 

Αναφερόμενος στη μάχη και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο επιστημονικός σύμβουλος του έργου, ο οποίος είναι μέλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Onsekiz Mart (ÇOMÜ), στα Δαρδανέλλια (Τσανάκαλε), δρ Ρεϊχάν Κιορπέ, είπε σε συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τσανάκκαλε: «Εντοπίσαμε την περιοχή του αρχαίου οικισμού, τη διαδρομή που αναζητείται για περίπου 150 χρόνια».

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές. «Από αυτή τη διαδρομή, μάθαμε ποια διαδρομή έφτασε ο Αλέξανδρος στη μάχη του Γρανικού. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας πολύ προσεκτικά τις αρχαίες πηγές, διαπιστώσαμε λίγο πολύ ακριβώς πού έγινε η μάχη, ανάμεσα σε ποια χωριά έγινε και πού ακριβώς στην πεδιάδα.

Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου Facebook Twitter
Φωτογραφία από τα σημεία που ανακαλύφθηκαν και φέρονται να αποδυκνύουν το σημείο της Μάχης του Γρανικού / φωτ.: İHA

Με την παρουσίαση που κάναμε εδώ, προσδιορίσαμε τόσο τον πόλεμο εδώ, τα ευρήματά μας στο πεδίο της μάχης, και το πιο σημαντικό, προσδιορίσαμε τις διαδρομές που επισκέφτηκε ο Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του από τα Δαρδανέλια ως την Πηγαία (σημερινή Μπίγκα) ως πολιτιστική διαδρομή», είπε.

«Ξεκινήσαμε να μελετάμε τη Μάχη του Γρανικού πριν από περίπου 20 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια επικεντρωθήκαμε στον εντοπισμό του ακριβούς πεδίου της μάχης και φέτος καταγράψαμε σημαντικά ευρήματα. Το πιο σημαντικό ήταν η αναγνώριση των διαδρομών που ακολούθησε ο Αλέξανδρος για να φτάσει στην τοποθεσία της μάχης και των σημείων όπου στρατοπέδευσε κατά τη διαδρομή», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου Facebook Twitter
Άποψη του Γρανικού ποταμού / φωτ.: İHA

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Μέγας Αλέξανδρος «ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πεδιάδα του χωριού Οζμπέκ, κινήθηκε ανατολικά στη Λάμψακο, διέσχισε τα βουνά και κατέβηκε στην πεδιάδα της Πηγαίας για να φτάσει στον ποταμό Γρανικό».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλμαν, Καρχαρίες και Κιαροστάμι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόλμαν, Καρχαρίες και Κιαροστάμι από αύριο στους κινηματογράφους

To ριμέικ του «Πολέμου των Ρόουζ» με την αγαπημένη του ελληνικού κοινού Ολίβια Κόλμαν, τα κλασικά «Σαγόνια του Καρχαρία» και η «Γεύση του Κερασιού» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Φρανκενστάιν» στο Φεστιβάλ Βενετίας - Δικτάτορες, πόλεμος, πυρηνικές απειλές και φανταστικά τέρατα κυριαρχούν στο φετινό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM
Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Πολιτισμός / Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Στα φετινά βραβεία είχε συμπεριληφθεί συγγραφέας που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «τερφ» και στηρίζει την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ - Τι απαντούν οι διοργανωτές
LIFO NEWSROOM
Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πολιτισμός / Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πρόκειται για το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» - Tο κτήριο, σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, διότι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα Αθηναϊκού σπιτιού
LIFO NEWSROOM
Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ