Τούβε Γιάνσον: Η νέα έκθεση της δημιουργού των Μούμιν στο Παρίσι 

Τούβε Γιάνσον: Η νέα έκθεση της δημιουργού των Μούμιν στο Παρίσι  Facebook Twitter
Φωτό: ΕΡΑ
0

Το Jansson's Estate οργάνωσε στο Παρίσι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις, την «Houses of Tove Jansson», που εξερευνά το έργο και την κληρονομιά της διάσημης - μεταξύ άλλων -  δημιουργού των Μούμιν, Τούβε Γιάνσον, η οποία πέθανε το 2001.

Η συγγραφέας, ζωγράφος και εικονογράφος, «επέστρεψε» στο Παρίσι, όπου και σπούδασε ζωγραφική και εγκατέλειψε την École des Beaux-Arts, την Σχολή Καλών Τεχνών της Λυών,  για ένα μικρό στούντιο, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να πετύχει και να αναγνωριστεί ως ζωγράφος.

Οι επισκέπτες της έκθεσης  στο νούμερο 16 της Avenue Foch, συναντούν σε αυτή, οτιδήποτε είχε σχέση με την Τέχνη της Τούβε Γιάνσον. Αποτέλεσε μια καλλιτέχνιδα που στα ιμπρεσιονιστικά και αφηρημένα έργα ζωγραφικής της ακολούθησε τα ρεύματα του 20ού αιώνα,  μια συγγραφέα μυθιστορημάτων, ποιημάτων και θεατρικών έργων.

Μάλιστα, το The Community, που επιμελείται την έκθεση, προσκάλεσε σύγχρονες καλλιτέχνιδες, όπως τις Emma Kohlmann, Ida Ekblad, και Vidya Gastaldon, να δημιουργήσουν νέα έργα, τα οποία θα εμπνέονται  από το καλλιτεχνικό σύμπαν και ήθος της.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο αρχιπέλαγος στο οποίο η καλλιτέχνιδα περνούσε επί 30 χρόνια τα καλοκαίρια της, παρουσιάζοντας αντικείμενα από τη καθημερινότητά  της, συμπεριλαμβανομένης και της χειροποίητης σημαίας Μούμιν η οποία κυμάτιζε πάνω από την αγροικία της στο νησί Klovharum, της Φινλανδίας.

«Θέτουμε επί τάπητος τη σημασία που διάφορα μέρη είχαν για την Τούβε Γιάνσον, μέρη όπου αισθανόταν σαν στο σπίτι της, όπως πάνω στο νησί», δήλωσαν η επιμελήτρια Sini Rinne-Kanto και ο επιμελητής Tuukka Laurila της έκθεσης που ολοκληρώνεται στις 29 Οκτωβρίου στο  Espace Mont-Louis (8 Impasse de Mont Louis).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM