Τον Μάρτιο του 2022 η δίκη του Γιαν Φαμπρ για σεξουαλική παρενόχληση και απρεπή συμπεριφορά

Τον Μάρτιο του 2022 η δίκη του Γιαν Φαμπρ για σεξουαλική παρενόχληση και απρεπή συμπεριφορά Facebook Twitter
Ο Γιαν Φαμπρ δήλωσε ανακουφισμένος που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στα δικαστήρια. Φωτο: Julio Munoz / ΑΠΕ
0

Ο Βέλγος εικαστικός, σκηνοθέτης και χορογράφος Γιαν Φαμπρ θα δικαστεί το επόμενο έτος με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και της απρεπούς επίθεσης μετά από τριετή έρευνα που διεξήγε το Auditorat du travail d’Anvers, δικαστήριο που ειδικεύεται στις εργασιακές διαφορές. Ένα ποινικό δικαστήριο στην Αμβέρσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δύο ημέρες (25 Μαρτίου και 1 Απριλίου). Ο Φαμπρ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το φλαμανδικό υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία χορού του Φαμπρ, Troubleyn, αφού αρκετοί πρώην ερμηνευτές κατηγόρησαν τον καλλιτέχνη για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά. Είκοσι πρώην χορευτές, 12 εκ των οποίων ανώνυμα, φέρεται σε επιστολή που εστάλη στο ολλανδικό περιοδικό τέχνης και κριτικής Rekto: Versoνα καταγγέλλουν ότι ταπεινώθηκαν και εκφοβίστηκαν.

Στην επιστολή τους ανέφεραν ότι όταν αντάλλαξαν μεταξύ τους εμπειρίες και μαρτυρίες σχετικά με τη θητεία τους στην Troubleyn κατανόησαν ότι είχαν οδηγηθεί σε αντιεπαγγελματικές και ακατάλληλες πρακτικές σχέσεων στον χώρο εργασίας για δεκαετίες.

Η απάντηση της εταιρείας Troubleyn που δημοσιεύτηκε στο Rekto: Verso, με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2018, λέει: «Λυπούμαστε για αυτήν την επίθεση μέσω των μέσων ενημέρωσης, καθώς αυτό αποτελεί αθέμιτη δημόσια δίκη. Ο Γιαν Φαμπρ ντροπιάζεται δημόσια χωρίς καμία μορφή υπεράσπισης, βάσει ανώνυμων μαρτυριών και ισχυρισμών που είναι δύσκολο να επαληθευτούν. Στην Troubleyn υπάρχει μια σαφής γραμμή: όλα πρέπει να συμβούν με αμοιβαία συναίνεση και σεβασμό. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θεωρούνται από τον ίδιο ως ακατάλληλη συμπεριφορά. Η εταιρεία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ότι συγκαλύπτεται η ακατάλληλη συμπεριφορά.

Η δικηγόρος του Φαμπρ δήλωσε ότι ο πελάτης της είναι ανακουφισμένος που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στα δικαστήρια και ότι δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα.

Τον Μάρτιο του 2022 η δίκη του Γιαν Φαμπρ για σεξουαλική παρενόχληση και απρεπή συμπεριφορά Facebook Twitter
Ο καλλιτέχνης φωτογραφίζεται μπροστά σε έργα του στην ατομική του έκθεση 'Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae' στο Μουσείο Μιρό στη Βαρκελώνη. Φωτο: ALBERTO ESTEVEZ / ΑΠΕ

Τον περασμένο Μάρτιο, το καλλιτεχνικό κέντρο De Singel στην Αμβέρσα αφαίρεσε το διάσημο γλυπτό του Φαμπρ, The Man Who Measures the Clouds (1998), από την οροφή του κτιρίου. Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, οι αρμόδιοι του κέντρου έγραψαν ότι αυτό το έργο έχει χάσει την καλλιτεχνική του σημασία από τότε που τοποθετήθηκε. Στη δήλωση πρόσθεσαν ότι «το γλυπτό συμβολίζει μια λατρεία αυτο-δόξας με την οποία εμείς ως κέντρο δεν ταυτιζόμαστε. Το γεγονός ότι το γλυπτό σε εκείνο το μέρος [το 2021] εκλαμβάνεται ως προσβλητικό για ορισμένους ανθρώπους είναι επίσης ένα ισχυρό επιχείρημα. Ο συνδυασμός αυτών μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το έργο δεν μπορεί να είναι πλέον στη στέγη μας ως σύμβολο της ταυτότητάς μας».

Τον Μάιο του 2018, ο Fabre έδειξε μια σειρά γλυπτών στο Galerie Templon στο Παρίσι σε μια παράσταση με τίτλο Belgian Sexual Folklore. Η έκθεση περιελάμβανε γλυπτά φτιαγμένα από πρώην εκκλησιαστικά αντικείμενα και εφήμερα που βρέθηκαν σε σοφίτες ή πωλήσεις σε σοφίτα, ενώ άλλα έργα αντανακλούσαν τις καρναβαλικές και θεατρικές παραδόσεις του Βελγίου, όπως ένα όργανο 100 ετών, διακοσμημένο με φαλλούς.

Ο Γιαν Φαμπρ, γεννημένος τον Δεκέμβριο 1958 στην Αμβέρσα, χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών και θεατρικός σκηνοθέτης, είναι γνωστός για την προκλητική τέχνη του που περιλαμβάνει θεάματα τα οποία θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας. Οι υποστηρικτές του τον πιστώνουν με τη ριζική ανανέωση της σκηνής, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για προκλήσεις άνευ λόγου. Είχε προκαλέσει σκάνδαλο το 2005 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με δύο θεάματα με τίτλο «Η ιστορία των δακρύων» και «Είμαι αίμα».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM
Ο Μπονγκ Τζουν Χο στέλνει τον Μπράντλεϊ Κούπερ, την Άϊο Εντεμπίρι και τον Βέρνερ Χέρτσογκ στον βυθό

Πολιτισμός / Μπονγκ Τζουν Χο: Σκηνοθέτησε τα «Παράσιτα». Τώρα γυρίζει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Το Ally, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του δημιουργού των Παράσιτων, βρήκε τις φωνές του. Μπράντλεϊ Κούπερ, Άγιο Εντεμπίρι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Φιν Γούλφχαρντ, Ρέιτσελ Χάουζ και Βέρνερ Χέρτσογκ μπαίνουν στον υποθαλάσσιο κόσμο μιας μικρής σουπιάς που θέλει να φτάσει στην επιφάνεια.
THE LIFO TEAM
Στα 82 της, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Πολιτισμός / H Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στο φεστιβάλ που έχτισε τον μύθο της. Στα 82 της, δεν εμφανίζεται ως ζωντανό μνημείο του γαλλικού σινεμά, αλλά ως μια ηθοποιός που εξακολουθεί να δουλεύει, να διαλέγει και να παραμένει αινιγματική.
THE LIFO TEAM
Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Πολιτισμός / Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Μεγάλη έρευνα των New York Times υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετώπισε τη Eurovision ως πεδίο διεθνούς επιρροής, με κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες, διπλωματικές επαφές και οργανωμένη κινητοποίηση ψήφων. Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση στη Βιέννη, η EBU βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην ιστορία του διαγωνισμού.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Πολιτισμός / Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Στις Βερσαλλίες ανέβηκε ένα «νέο» έργο του Μολιέρου, μόνο που αυτή τη φορά στη συγγραφή βοήθησε η τεχνητή νοημοσύνη. Το Molière Ex Machina, πείραμα της Σορβόννης, του Théâtre Molière Sorbonne, του Obvious και της Mistral AI, φαντάζεται τον Γάλλο δραματουργό να σατιρίζει έναν απατεώνα αστρολόγο, την ανθρώπινη ευπιστία και τις ψευδείς βεβαιότητες της εποχής μας.
THE LIFO TEAM
Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Η FKA Twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ σε νέα βιογραφική ταινία της Studiocanal, σε σκηνοθεσία Μαϊμούνα Ντουκουρέ. Το πρότζεκτ, που αναπτύσσεται με τη συνεργασία μελών της οικογένειας της Μπέικερ, θα παρουσιαστεί στην αγορά των Καννών.
THE LIFO TEAM
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πολιτισμός / Η Σητεία αποκτά το δικό της λογοτεχνικό φεστιβάλ

Από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2026, η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ εγκαινιάζει στη Σητεία έναν νέο ετήσιο πολυθεματικό θεσμό, αφιερώνοντας την πρώτη διοργάνωση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Συγγραφείς, καλλιτέχνες και κοινό συναντιούνται σε τρεις ημέρες συζητήσεων, θεάτρου, εικαστικών και μουσικής.
THE LIFO TEAM