Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΥΠΠΟ
0

Μικρής έκτασης ζημιές προκάλεσε η μεγάλη φωτιάπου ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (12/08) στη Βόρεια Χίο, επηρεάζοντας τον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πραστειά και το Κάστρο της Βολισσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή της Ποταμιάς και εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας εκτεταμένες εκτάσεις γύρω από τη Βολισσό και τις γειτονικές κοινότητες. Οι φθορές στα δύο ιστορικά μνημεία περιγράφονται ως περιορισμένες:

Ναός Αγίου Γεωργίου Πραστειάς: Στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, το οποίο χρονολογείται από το 1415 και είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες της εποχής των Παλαιολόγων, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού που είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο έργου συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Η αποκατάσταση του χώρου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 18 Αυγούστου.

Κάστρο Βολισσού: Ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης του βυζαντινού κάστρου του 11ου αιώνα, που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό. Το υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει άμεσες εργασίες αποκατάστασης. Η Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού δεν υπέστη καμία φθορά.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, παρά την ένταση της πυρκαγιάς, οι ζημιές στα μνημεία παραμένουν περιορισμένες και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγάπα με! Οι Inez & Vinoodh γιορτάζουν 40 χρόνια κοινής ματιάς με μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Χάγη

Πολιτισμός / Αγάπα με! Οι Inez & Vinoodh γιορτάζουν 40 χρόνια πορείας με μια αναδρομική έκθεση

Το Kunstmuseum Den Haag παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026 τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Can Love Be a Photograph: 40 Years of Inez & Vinoodh. Με αφορμή τα 40 χρόνια της κοινής τους πορείας, το διάσημο φωτογραφικό δίδυμο μιλά για τη φωτογραφία ως πράξη αγάπης και για μια εικόνα που κινείται ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και την επινόηση της πραγματικότητας
THE LIFO TEAM
Τι ψάχνει ένας γιος όταν ψάχνει την αλήθεια για τον πατέρα του;

Πολιτισμός / Τι ψάχνει ένας γιος όταν ψάχνει την αλήθεια για τον πατέρα του;

Το νέο memoir του Tom Junod χρησιμοποιεί τα οικογενειακά μυστικά, τις αποκαλύψεις και τη δημοσιογραφική έρευνα όχι μόνο για να ξαναδεί έναν χαρισματικό και σκοτεινό πατέρα, αλλά και για να ανοίξει ένα μεγαλύτερο ερώτημα γύρω από τον ανδρισμό, την κληρονομιά και την αλήθεια.
THE LIFO TEAM
ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕΝΤΩΡ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΓΛΥΠΤΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Πολιτισμός / Ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ: Νέα ευρήματα από το πλοίο του Έλγιν - Βρέθηκε θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα;

Το μπρίκι ΜΕΝΤΩΡ, που βυθίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1802 έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα νοτιοανατολικά των Κυθήρων, ήταν ένα από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν
THE LIFO TEAM